Tansiyon Nasıl Ölçülür? Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır?

Tansiyon Nasıl Ölçülür - Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır

Tansiyonun ölçülmesinde kullanılan cihaza tansiyon cihazı adı verilir. Tansiyon cihazları farklı ölçüm tekniklerine ve tasarıma çeşitlendirilmiştir. Piyasada havalı, dijital, cıvalı gibi modelleri vardır. Cıvalı olan modeller genellikle hastane gibi ortamlarda kullanılmaktadır. Ev için ise ideal olanı elektronik denilen dijital tansiyon aletleridir.

Tansiyon cihazı modeline göre farklı şekillerde ölçüyor olsa da hepsinin mantığı aynıdır. Tansiyon ölçerken uygulanması gereken bazı genel kurallar vardır. Bunlar şu şekilde belirtilebilir.

Tansiyon Ölçümü İçin Genel Kurallar Nelerdir?

  • Tansiyon ölçümü yaparken ortamın sessiz ve sakin olması gerekir. Hasta sakin ve dinlenmiş olduğunda ölçüm başlatılabilir. Özellikle ölçümden 15 dakika öncesinde sigara ve çay gibi içeceklerin içilmemesinde fayda vardır. Çünkü bunlar kan basıncını artıracağı için tansiyonun hatalı çıkmasına neden olabilir.
  • Tansiyon ölçümünün yapılacağı kolun mutlaka çıplak olması gerekir. Kolu sıkan kıyafetler kesinlikle giyilmemelidir.
  • Ölçüm sırasında manşon kalp hizasında olması gerekiyorsa kol alttan desteklenmelidir.

Yukarıda genel kuralları anlattık. Bunların dışında ise tansiyon aleti türüne göre ölçüm işleminin yapılması gerekir.

Dijital Tansiyon Aleti

Elektronik tansiyon aletleri ticari olarak tasarlanmış olduğundan fonksiyon açısından daha zengindir. Örneğin; konuşan modelleri vardır ve okuma yazması olmayanlar için doğru bir seçimdir. Elektronik tansiyon aletini kullanırken dinleme aletinin yani stetoskopun olmasına gerek yoktur. Kol üstten ölçülebildiği gibi bilekten de ölçülebilmektedir.

Bilekten Ölçen Tansiyon Aleti

Tansiyon ölçülürken emin olmak çok önemlidir. İnsanlar genellikle bilekten ölçen tansiyon aletine güvenmedikleri için bu pratik olan cihazları satın almayı tercih etmezler. Oysaki doğru uygulandığında kol ile bilekten ölçmek arasında fark yoktur. Hatta bilekten ölçüm daha pratik olduğundan daha fazla kullanışlıdır. Bu konuda kafanızdaki güven sorununu aşması açısından Omron RS7 Intelli IT Bilekten Ölçer Tansiyon Aleti HEM-6232T-E tavsiye edebiliriz. Cihaz hatasız olarak ölçüm yapar ve tedbirinizi almanız için uyarır.

Koldan Ölçen Tansiyon Aleti

Bu tip tansiyon aletleri en çok tercih edilen ve en çok güvenilen modeldir. Evde ya da hastanede istenilen her yerde ve herkes tarafından rahatlıkla ölçüm yapılmasını sağlar.

Tansiyon aleti çeşitleri için bizimle https://www.dermoailem.com/ adresimizden iletişime geçebilirsiniz.

Etiketler: tansiyon aleti, dijital tansiyon aleti, tansiyon nasıl ölçülür, tansiyon ölçümü
Mart 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR