Adet Düzensizliği Nedir? Adet düzensizliğinin tanımı ve nedenleri.

Adet Düzensizliği Nedir? Adet düzensizliğinin tanımı ve nedenleri.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet düzensizliğinin tanımı ve nedenleri.

Adet düzensizliğinin farklı birden fazla nedeni olabilir. Örneğin hayatınızın bir noktasında eğitim, iş veya tamamen sosyal nedenler kaynaklı streslenmeniz bile adet düzeniniz üzerinde değişiklik yaratabilir. Böyle dönemlerde genellikle adetinizde gecikme gözlenebilir. Yaygın olarak görülen adet düzensizliği nedenleri arasında şunlar bulunur:[1].

 

Adet düzensizliğine ve düzensiz kanamalara sebep olabilecek bazı durumlar aşağıdaki gibidir:

Adenomyozis (endometirial dokunun kalınlaşması)
Yumurtlama eksikliği veya yumurtlamaya bağlı sorunlar
Miyom, polip veya kistler
Kullanılan hormonal ilaçlar
Östrojen hormonu kaynaklı veya diğer hormonal bozukluklar
Enfeksiyonel durumlar
Rahim ve overlerin habis kitleleri

Adet düzensizliği birbirinden farklı pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Her adet düzensizliği hamile kalmaya engel oluşturmaz. Ancak düzensizliğine sebep olan bazı hastalıklar hamileliğe engel oluşturabilir. Düzensiz adet gören kadınların uzman bir doktora başvurarak kontrollerini yaptırması, altta yatan neden için uygun tedaviyi alması faydalı olacaktır[2].

Görüldüğü gibi 'Adet düzensizliği neden olur?' sorusunun pek çok cevabı vardır. Pek çok farklı hastalık pek çok farklı şekilde adet düzensizliği yapabilir. 'Üşütmek adet düzensizliği yapar mı?' sorusu da sık karşılaşılan sorulardan biridir ancak bu konuyla ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Hasta tarafından adet günlerinin, süresinin, miktarının takip edilerek not alınması sebebi bulmak adına hekime yardımcı olacaktır[2].

Adet düzensizliğiyle ilişkili semptomlar ve potansiyel sağlık riskleri.

 

Adet Düzensizliği Belirtileri

Regl kanamalarının normalde 2-7 gün arasında sürdüğü kabul edilir. Bunun yanı sıra, bir reglin başlangıcından, sonraki reglin başlangıcına kadar olan sürenin ise 21 ila 35 gün arasında olması beklenir.

Bunların dışındaki sürelerde olan adet döngülerine adet düzensizliği adı verilmekle beraber, yeni adet görülmeye başlanan gençlik dönemlerinde ve menopoza yaklaşılan dönemlerde oluşan hormonal düzenlenmeler esnasında da adet düzensizlikleri normal olarak görülebilir.

Tüm bu durumlar kontrol edildikten sonra normal kabul edilmeyen durumlar tedavi edilerek düzenlenebilir.

Adet Düzensizliğinin Başlıca Belirtileri 

Bir adet döngüsünün (bir reglin başlangıcından, sonraki reglin başlangıcına kadar geçen süre) 21 günden kısa, 35 günden az olması
Reglin 2 günden az veya en fazla 7 günden fazla sürmesi
Şiddetli kanama
Ağrı, kramp, veya kusma
Sürekli yorgunluk
Baş dönmesi
Kansızlık
Sık adet görme veya uzun bir süre hiç görmeme şeklinde bazı belirtiler verebilir.

Adet düzensizliği basit fizyolojik değişiklikler sonucu oluşabileceği gibi herhangi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu yüzden düzensizliğin nedeni dikkatle araştırılmalıdır. Risk faktörleri arasında sigara kullanımı, alkol tüketimi, obezite ve stres bulunmaktadır. Ayrıca fiziksel aktivite ve egzersizin adet düzensizliğiyle ilişkili olduğu bilinmektedir[3].

Üreme sisteminin bir parçası olan adet döngüsündeki düzensizliklerdir. Önemsiz fizyolojik değişikliklerden kaynaklanabileceği gibi önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu yüzden düzensizliğin ne zaman başladığı ve ne kadar süredir olduğu takip edilmelidir. Düzensizlik sadece adet gününün gecikmesi olarak algılanmamalıdır. Çok çeşitli sebeplerle düzensizlik meydana gelebilir. Ayrıca her adet düzensizliğinin belirtisi farklı olabilmektedir. Genel belirtiler olarak kansızlık, baş dönmesi, sürekli yorgunluk ve ağrı sayılabilir. Düzensizlik uyku düzenini, duygu durumunu ve gene olarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu düzensizlik, depresyon gibi önemli psikiyatrik hastalıklara sebep olabileceği için üzerinde durulması gereken bir konudur. Ayrıca uyku kalitesini düşürür ve uykunun daha sık bölünmesine sebep olur. Bu nedenle düzensizlik yaşayan kişilerin uyku düzenlerine daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Uyku düzenlemeye yardımcı olabilecek bitki çaylarından yararlanılabilir[3].

Adet düzensizliği farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Ara kanamaların temel sebebi yumurtlama esnasında hormonlardaki düşüş olabilir. Bu düşmeye bağlı olarak da rahim içindeki endometrium dokusu hormon desteğini kaybeder ve leke tarzındaki kanamalara sebep olabilir. Eğer hastalar bu ara kanamalardan rahatsızlık duymaya başladıysa en kısa sürede bir doktora görünmesi önerilir[4].

Adet düzensizliğinde tanı ve tedavi seçenekleri.

Adet düzensizliğinin altında yatan nedeni belirlemek ve doğru tedaviyi planlamak için yukarıdaki yöntemler kullanılabilir. Tedavi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir ve hormonal düzenlemeler, ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri veya cerrahi müdahale gibi farklı yöntemleri içerebilir[5].

Adet düzensizliği, her zaman tedavi gerektiren ciddi bir problem olmayabilir. Temel tedavi prensibi altta yatan nedeni bulmak ve ona göre tedavi planını uygulamaktır. Adet düzensizliği için doğum kontrol hapı sık kullanılan medikal tedavi yöntemleridir. Ancak ileri derece endometriyozis gibi sadece medikal tedavinin başarıyı sağlayamadığı, cerrahi gerektiren uygulamalar da gerekebilir. Bu yüzden adet düzensizliği yaşayanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemelidir[2].

Adet düzensizliği tedavisi, altta yatan nedenlere ve semptomlara bağlı olarak değişebilir. Tedavi, bir sağlık profesyonelinin değerlendirmesi ve doğru teşhis ile belirlenmelidir. İşte adet düzensizliğinin tedavi edilmesi için sıkça kullanılan yöntemler:[5].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Referanslar

1. Adet Düzensizliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren hisarhospital.com
2. Adet Düzensizliği Nedir? Neden Olur?. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.florence.com.tr/adet-duzensizligi
3. Adet Düzensizliği. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.koruhastanesi.com/adet-duzensizligi--1568-5
4. Adet Düzensizliği. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/adet-duzensizligi/
5. Adet Düzensizliği Nedir?. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren npistanbul.com/adet-duzensizligi-nedir

Etiketler: adet, adet düzensizliği, adet düzensizliği belirtileri, regl
Nisan 24, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR