Ağız Kokusu Nedir? Ağız kokusunun tanımı ve nedenleri.

Ağız Kokusu Nedir? Ağız kokusunun tanımı ve nedenleri.

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusunun tanımı ve nedenleri.

Ağız kokusu neden olur? Tıp dilinde halitosis olarak adlandırılan ağız kokusu, günün herhangi bir saatinde yakın temasa gerek kalmaksızın hissedilen ve yediğimiz içtiğimiz maddelere bağlı olmadan duyulan kötü koku olarak tanımlanıyor. Çoğu kişi sabah ağız kokusu ile uyanır. Fizyolojik saydığımız bu durum birkaç saat sürer. Uyku sırasında azalan tükürük akışı, sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle olur. Beslenme sonrası oluşan koku da fizyolojiktir. Sarımsak gibi aromatik gıdaların kana geçen uçucu gazlarının atılması ile oluşur. Ağız kokusuna neden olan diğer durumları ise diş çürükleri, periodontal hastalıklar, eskimiş protezler, deforme kron ve köprüler, ağız içi yaralar, kötü ağız hijyeni, ağız kuruluğu, yarı gömülü 20 yaş dişleri ve sigara kullanımı olabilir[1].

Ağız kokusu neden olur?

Tıp dilinde halitosis olarak adlandırılan ağız kokusu, günün herhangi bir saatinde yakın temasa gerek kalmaksızın hissedilen ve yediğimiz içtiğimiz maddelere bağlı olmadan duyulan kötü koku olarak tanımlanıyor. Çoğu kişi sabah ağız kokusu ile uyanır. Fizyolojik saydığımız bu durum birkaç saat sürer. Uyku sırasında azalan tükürük akışı, sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle olur. Beslenme sonrası oluşan koku da fizyolojiktir. Sarımsak gibi aromatik gıdaların kana geçen uçucu gazlarının atılması ile oluşur. Ağız kokusuna neden olan diğer durumları ise: diş çürükleri, periodontal hastalıklar, eskimiş protezler, deforme kron ve köprüler, ağız içi yaralar, kötü ağız hijyeni, ağız kuruluğu, yarı gömülü 20 yaş dişleri ve sigara kullanımıdır:[2].

Nefeste kötü koku olması ile ağız kokusu arasında fark olduğunu belirtmek isteriz. Nefes kokusunun nedeni çoğunlukla bir rahatsızlıktır. Ağızda kötü koku olması ise hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi daha farklı nedenlerle de ortaya çıkabiliyor. Ağız hijyeninin yeterli düzeyde sağlanamıyor olması bile ağızda istenmeyen bir koku oluşmasının nedeni olabiliyor[3].

Ağız kokusu belirtileri.

Bunların yanı sıra, bazı tıbbi durumlar da ağız kokusuna yol açabilir. Sindirim sistemi problemleri, ülserler, reflü hastalığı ve karaciğer problemleri gibi rahatsızlıklar ağız kokusu ile ilişkilendirilebilir. Ayrıca, diyabet gibi metabolik hastalıklar da ağız kokusunu tetikleyebilir[4].

Diş veya ağız içi ile ilgili olmayan bazı hastalık durumları da koku yapabilir. Solunum yolunda meydana gelen enfeksiyon hastalıkları, boğaz ya da akciğer iltihaplanmaları, ağız ve geniz içi mukus artışı ve bazı böbrek hastalıkları kokuya sebebiyet verir. Bunların dışında diğer ağız kokusu nedenleri şöyle sıralanabilir;[5].

Halitosisin en spesifik belirtisi ağızdan gelen ve kabul edilebilir dereceden ağır olan kötü kokudur. Ağız kokusu sabahları tükürük üretiminin azalmasına ya da sigara kullanımı, kahve tüketimi ve ağız kokusuna yol açan yiyeceklerin tüketimine bağlı olarak artış gösterebilir[6].

Ağız kokusunun önlenmesi ve tedavi seçenekleri.

Ağız kokusu nedeni doğru tespit edildiği takdirde kalıcı olarak tedavi edilebilir. Ancak bu noktada önemli olan ağız kokusunun yeniden oluşmasını engellemektir. Ağız kokusunun yeniden ortaya çıkmasının engellenmesi için ağız ve diş bakımının aksatılmaması, düzenli olarak diş hekimi muayenelerine gidilmelidir. Aynı zamanda beslenmeye dikkat edilmesi, yeterince su içilmesi ve tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması da ağız kokusunun yinelenmemesi için önemli unsurlardır[6].

Üçüncü adım:Doğal yöntemlerle ağız kokusunu gidermek de etkili bir seçenektir. Nane, maydanoz gibi doğal bitkilerin çiğnenmesi veya nane yağı içeren gargara kullanılması ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, yoğurt gibi probiyotik içeren besinlerin tüketimi de ağız sağlığını koruyarak kötü kokunun önlenmesine yardımcı olabilir[4].

Ağız kokusu problemiyle karşılaşan birçok insan için doğal yöntemler etkili bir çözüm olabilir. Ancak, kronik bir ağız kokusu sorunu varsa ve doğal yöntemlerle sonuç alınamıyorsa, bir diş hekimi ile görüşmek önemlidir. Diş hekimi, kokunun kaynağını belirleyebilir ve profesyonel tedavi seçenekleri sunabilir[4].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Referanslar

1. Ağız Kokusunu Ne Giderir? Ağız Kokusu Sebepleri. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.bayindirhastanesi.com.tr
2. Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir? Ağız Kokusu Neden Olur?. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.bayindirhastanesi.com.tr
3. Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Giderilir?. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.trakyadent.com.tr/agiz-kokusu/
4. Ağız Kokusu Nasıl Oluşur? Nasıl Giderilir?. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren gelisimdishastanesi.com
5. Ağız Kokusu. (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren www.koruhastanesi.com/agiz-kokusu--2846-5
6. Halitosis (Ağız Kokusu ve Tedavisi). (n.d.) geri alındı April 18, 2024, itibaren dentince.com/halitosis-agiz-kokusu-ve-tedavisi

Ağız ve Diş Bakım Ürünleri 

Sensodyne Hızlı Rahatlama Beyazlatıcı 75 ml

Listerine Cool Mint Hafif Tat 250 ml

TePe Diş Fırçası İnterspace Soft 12'li T125 Beyaz

Etiketler: ağız, ağız kokusu, diş, diş sağlığı,
Nisan 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR