Astaksantin Nedir? Ne İşe Yarar?
Hayvansal ve bitkisel kökenli doğal besinlerin pek çoğu antioksidanlar olarak da anılmakta olan ve vücutta aslında serbest radikalleri indirgeme özelliğine sahip olan bileşenler içermektedir. Bu bileşenlerden bir tanesi de astaksantindir. Astaksantin, karotenoidler olarak isimlendirilen bir grup kimyasal arasında yer alan kırmızımsı bir renge sahip olan bir pigment olmaktadır.
A vitamininin de bünyesinde bulunan karotenoidler ailesine mensup olan fitokimyasal bileşenlerden olan astaksantinler, bazı bakterilerle, mikroalglerle ve maya türleriyle doğal yolla sentezlenen ikincil metabolitlerdir. Ticari maksatlarla kimyasal sentezleme aracılığıyla üretimi gerçekleştirilen astaksantin, VeNatura Astaksantin gibi takviye edici gıdaların yanı sıra alternatif tıp alanında da çeşitli hedefler oranında tercih edilmektedir.
Astaksantin Nelerde Bulunur?
Astaksantinlerin en önemli kaynakları kırmızı ve pembe renge sahip olan deniz ürünleri olmaktadır. Bunların dışında kalan diğer önemli astaksantin kaynakları ise, somon balığı, kırmızı alabalık, karides, balık yumurtası, yengeç, yosun, mikroskobik algler, ıstakoz ve yumurta sarısı şeklinde sıralanabilmektedir.
Astaksantinin Faydaları Nelerdir?
Astaksantinler çok uzun zamanlardır pek çok bilimsel araştırmanın konusu olmuştur. Bu bağlamda da sağlık üzerine etkileri hakkında binden fazla hakemli akademik tıbbi yayın ve dergide araştırılan bir konu olmuştur.
Antioksidanlar insan vücudundaki serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesi hususunda yardımcı olmaları sayesinde, oksidatif stresi azaltmakta ve pek çok bitkisel ve hayvansal besinin yapısında yer almaktadır. İnsan vücudunda gerçekleşen fizyolojik reaksiyonlar neticesinde medyana gelen serbest radikaller olarak da isimlendirilen zararlı moleküller, oksidatif stres ismi verilen durumlara sebep olmaktadır.
Erken yaşlanma, kanser ve vücutta çeşitli bozukluklara sebep olabilen serbest radikaller, astaksantin gibi doğal antioksidanlar sayesinde nötralize bir hale getirilebilmektedir. Bu sayede zararlı etkileri büyük oranda engellenebilmektedir. Bunun yanı sıra serbest radikallerin de vücutta bazı görevlerinin olduğunun unutulmaması gerekmektedir.
Bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı mücadele edebilmek adına serbest radikallerden faydalanmaktadır. Ancak, serbest radikallerin insan vücudunda belirli bir miktarda olması ve bu miktarın korunması önemlidir. Çünkü, eğer serbest radikallerin sayısı artarsa çeşitli hastalıkların meydana gelmesi de kaçınılmaz olacaktır.
Bu bağlamda serbest radikaller ile antioksidanların arasında belirli bir dengenin korunması ve bu şekilde oksidatif stresin azaltılmaya çalışılması gerekmektedir.
https://www.dermoailem.com
Etiketler: astaksantin nedir, astaksantin ne işe yarar, astaksantinin faydaları nelerdir, astaksantin nerelerde bulunur, besin takviyesi
Ağustos 26, 2021
Listeye dön