Ayak Sağlığı ve Bakımında Temel Kurallar Nelerdir?

Ayak Sağlığı ve Bakımında Temel Kurallar Nelerdir?

Ayak bakımı ve sağlığı insan sağlığı açısından çok önemli olmaktadır. Hatta sadece ayak sağlığı ile ilgilenen Podoloji diye bir tıpta uzmanlık dalı da bulunmaktadır. Öyle ki, podologlara göre, biyomekanik ayak problemlerinin meydana gelmemesi için ayak bakımı ve sağlığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Aksi takdirde, birçok ayak hastalığı ile karşılaşmak mümkün hale gelmektedir. Bu hastalıklarının bazıları ise topuk dikeni, çekik parmak, başparmakta kemik çıkıntısı, tırnak mantarı, ayak mantarı, nasır, düztabanlık ve benzeri şekildedir. Üstelik bu hastalıkların pek çoğu ayak görüntüsünün de olumsuz etkilenmesine neden olmakta, yürüme, koşma gibi aktiviteleri yapmakta zorlanılmaya başlanmaktadır.

Ayak Sağlığı ve Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ayak sağlığı için en önemli durumlardan biri de ayakkabılarınızın ayağınıza göre olmasıdır. Çünkü, ayağınıza göre büyük ayakkabı alırsanız bilek burkulmaları yaşamanız, küçük ayakkabı alırsanız da vurma ihtimali çok yüksektir. Bu durumda ayak sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Ayak sağlığı için dikkat edilmesi gereken diğer bir durum ise yaptığınız etkinliğe uygun ayakkabı seçmektir. Örneğin, koşu için koşu ayakkabısı seçilmesi gibi düşünülebilmektedir. Yıpranmış ayakkabıların giyilmemesi, enfeksiyon kapmaya müsait olan alanlarda, yalınayak dolaşılmaması, terlemeye eğilimli ayaklara sahip olanlarında, ayak banyosunun süresini uzatmamaları önemli olmaktadır.

Gün içinde terleyen ayaklar sabunlu su ile temizlenmeli, kurulama işlemleri için kâğıt havlu kullanılmaları ve daha sonrasında da Tuba gibi kaliteli markaların ayak bakım ürünlerinin kullanılması gerekmektedir. Her fırsatta ayakların doğru bir şekilde hava almasına, nefes almasına izin verilmeli, sentetik içermeyen pamuklu çoraplar giyilmeli, yaz aylarında, gün boyu kapalı ayakkabı ile dolaşılmamalıdır.

Sıcaklık ve ter nedeniyle ayakkabıların içinde bakteri oluşabilmektedir. Bu nedenle de ayakkabılarınızı da ayaklarınız gibi havalandırmanız önemlidir. Uzun süren ayak ağrılarınız olduğunda doktora gitmeli, özellikle şeker hastaları, ayak sağlığını kontrol ettirmek için düzenli olarak podoloji bölümüne gitmeleri gerekmektedir. Ayak pudralama esnasında talk pudra yerine ayaklar için özel olarak üretilmiş olan pudralar kullanılmaktadır.

Ayak kokusu ve terleme problemi olan kişilerin Tuba Ayak Bakım Spreyi gibi ürünleri kullanmaları, tırnaklarını keserken kenarlarına dikkat etmeleri, pedikür uygulaması yaptırmaları ve bunun için de uzman kişilerle çalışmaları önemlidir.  

https://www.dermoailem.com

Etiketler: ayak sağlığı, ayak bakımı, cilt bakımı, bakım önerileri
Haziran 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR