B Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

B Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

B Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

B vitamini ve farklı türlerine genel bakış.

B kompleks vitaminleri birden fazla vitaminden oluştuğundan, her bir B vitamini türevinin eksikliğinde ortaya çıkabilecek problemler değişkenlik gösterir. B kompleks vitamini de diğer vitamin ve mineraller gibi beslenme yoluyla alınabildiğinden, dengeli beslenmeye özen göstermek vitamin ve mineral eksikliklerinden korunmak için büyük önem taşır[1].

Her bir B vitamini türünün günlük alınması gereken doz miktarı yaşa, cinsiyete, hamilelik gibi durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda vücudunuzun daha çok B vitaminine ihtiyacı olabilir. Özellikle yaşlılık, hamilelik, tıbbi durumlar ve genetik bu durumlardan bazılarını oluşturur. Yetişkin bir bireyin vücuduna alması gereken B vitamini dozları şu şekildedir:[2].

B vitamini ve çeşitleri suda çözünebilen vitaminlerdir. 8 farklı B vitamini çeşidi bulunmaktadır. Diğer vitaminlerde olduğu gibi, B vitamini türlerinin de sağlıklı olabilmemiz adına önemli işlevleri bulunmaktadır. Bununla birlikte B vitamini vücutta depolanmaz. İhtiyaç kadarı besinler vasıtasıyla vücuda alınır ve fazlası vücuttan atılır[3].

B vitamininin sağlığa faydaları.

B vitamini tüketimi oldukça yaygındır. Genel olarak B vitamini almak vücut işleyişinde oldukça fayda sağlarken, fazla miktarda vitamin B takviyesi de hafif ya da şiddetli sağlık sorunlarına yol açabilir. (2,3) Bu sorunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:[2].

B vitaminin sağlığımız açısından olmazsa olmaz olduğuna değindik. Bu doğrultuda, B vitamini eksikliğinin de birçok sağlık sorununa ortam hazırlayacağına değinmek gerekir. Genellikle vücut için enerji elde edilmesinde etkin rol aldıklarından, eksiklikleri hallerinde enerji metabolizması olumsuz etkilenmektedir[3].

B vitamini kompleksi, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için önemli olan bir grup su çözünür vitaminleri içerir. Bu vitaminler, enerji metabolizmasından sinir sistemi sağlığına kadar bir dizi kritik işlevde rol oynar. B vitamini nedir, nelerde ve hangi besinlerde var? İşte cevabı…[4].

Besin kaynakları ve b vitamini takviyesi.

B vitamini besinler aracılığıyla alınabildiği gibi takviye yoluyla da alınabilir. İşlenmiş gıdalarda vitamin B bulunma olasılığı düşüktür. Ayrıca haşlama ve pişirme şekilleri de gıdalardaki vitamini azaltabilir. Her bir B vitamin türü farklı besinlerde bulunur. Özellikle B vitamini olan yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:[2].

B vitamininin günlük beslenme aracılığıyla edinildiğine değindik. Bu sebeple B vitamini eksikliği temelinde genellikle yetersiz ve dengesiz beslenme yatmaktadır. Bu sebeple B vitamini çeşitlerini ve hangi besinlerde daha çok bulunduğunu bilmek önemli görülmektedir[3].

B vitamini eksikliğinin doğal beslenme yoluyla yani çeşitli besinler aracılığıyla giderilebildiğine değindik. Bir bakıma B vitamini sentezinin en iyi yolu olarak beslenme görülmektedir. Ancak bazı durumlarda çeşitli takviyeler alınarak da B vitamini eksikliği giderilebilir[3].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda, vitamin ve mineral ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Tüm Vitamin Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

B Vitamin Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Voonka Vitamin B12 102 Tablet

Dynavit Vitamin B12 1000mcg 100 Dil Altı Tableti

Suda Vitamin B 50 Complex 60 Kapsül

Wellcare Vitamin B12 Sprey 5 ml

Ocean Methyl B12 500mcg Dil Altı Spreyi 5ml

Referanslar

1. B Vitamini Nedir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.pharmaton.com.tr/vitamin/b-vitamini-nedir
2. B Vitamini Nedir? B Vitamini Çeşitleri ve Faydaları. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.vitocco.com.tr
3. B Vitamini. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren doruktip.com/blog/153/b_vitamini.html
4. B vitamini faydaları neler, ne işe yarar? B vitamini nedir, nelerde ve hangi besinlerde var?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.haberturk.com

Etiketler: b vitamini, besin takviyesi, takviye edici gıda, b12, b6
Temmuz 12, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR