B12 Vitamini Nedir? B12 Vitamini Ne İşe Yarar?
B12 vitaminine giriş ve önemi.
B12 vitamini, vücudun ihtiyaç duyduğu ancak üretemediği esansiyel bir vitamindir. Beslenme yoluyla alınabilen B12 vitamini, hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunur. Ancak bazen yetersiz beslenme ya da sindirim sistemi problemleri nedeniyle B12 vitamini eksikliği yaşanabilir. Vücudun normal fonksiyonlarının işleyişi açısından pek çok görevi bulunan B12 vitamini faydaları ve B12 vitamini eksikliği belirtileri konusunda daha çok bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz[1].
B grubu vitaminleri içinde yer alan B12 vitamini; et, balık ve süt ürünleri gibi gıdalarda bulunan esansiyel bir vitamindir. Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, kırmızı kan hücresi oluşumundan hücre metabolizmasına sinir sisteminin fonksiyonlarından DNA üretimine vücudun pek çok hayati işlevinde rol oynar. Bu nedenle B12 eksikliği, mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur. Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda B12 vitamini anemisi yaşanabilir ve B12 vitamini takviyesi kullanmak gerekebilir. (1)(2) B12 vitamini takviyeleri; oral yolla, enjeksiyon olarak ya da burun spreyi şeklinde kullanılabilir[1].
B12 düzenli bir şekilde dışarıdan alınması gereken, hayati öneme sahip olan bir vitamindir. Alınması gereken B12 vitamini miktarı ise kişinin halihazırda sahip olduğu B12 miktarı, tıbbi durumu, kullandığı ilaçlar, beslenme düzeni ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bahsi geçen faktörlerden çoğu kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Bununla birlikte yaşa bakılarak alınması gereken B12 miktarını hesaplamak daha kolaydır. Yaş grubuna göre alınması gereken B12 miktarı aşağıda sıralanmıştır:[2].
B12 vitamininin insan vücudundaki işlevleri ve yararları.
B12 vitamini, insan sağlığı için son derece önemlidir. Vücut tarafından üretilmeyen bu vitaminin takviye edici gıdalar yoluyla alınması önerilir. Bu sebeple çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesinde kritik rol oynayan B12 vitamini, farklı formlarda tüketicilerin deneyimine sunulur. Söz konusu vitaminin sinir ve bağışıklık sistemine pek çok faydası olduğu ifade edilir. Vücudu hastalıklara karşı koruyan B12 vitamini, hafızanın güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle unutkanlık ve kasları kullanma güçlüğü yaşayan bireylerin, vücutlarında bulunan B12 vitamini miktarını ölçtürmeleri önerilir. Bu vitaminin hangi sıklıkla ve ne ölçüde kullanılacağı doktor tavsiyesi ile belirlenmelidir. Her vitaminde olduğu gibi B12’de de aşırı kullanım çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Kulak çınlaması, ağrı, ishal ve halsizlik gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de kullanılan B12 vitamini, mutlaka doktor tavsiyesi ve kontrolü ile alınmalıdır. Ayrıca B12 vitamininin cilt sağlığı için de çok önemli olduğunu belirtmek gerekir[3].
B12 vitamini görüleceği üzere vücut için önemli işlevlere sahip bir vitamindir. Eksikliğinde de birçok sağlık problemi ortaya çıkabilir. Özellikle 65 yaş üstü yetişkinler, emilim problemi olanlar ve bitkisel kaynaklı besinlerle beslenen veganlar B12 eksikliği için risk altında olabilir. Düzenli muayene ile B12 seviyesini olması gereken aralıkta tutmak sağlığa katkı sağlayabilir. Eksikliği oluştuğunda B12 takviyesi almak önemli olabilir. Ayrıca B12 vitamininin dikkat dağınıklığı çözümü için faydasını da doktorunuza danışabilirsiniz[4].
B12 vitamini, vücut için ciddi bir önem oluşturmakta ve bir dizi alınması gereken fayda sunmaktadır. Öncelikle, sinir sistemi sağlığını destekler ve sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kırmızı kan hücresi üretimine katkı sağlar, bu da anemi riskini azaltmaktadır. B12 vitamini, DNA sentezi için gereklidir, bu nedenle hücresel büyüme ve onarıma yardımcı olmaktadır. Zihinsel fonksiyonları destekler, hafıza ve konsantrasyonu arttırmaktadır. Ayrıca, bağışıklık sistemi güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır. Yetersiz B12 vitamini alımı, anemi, sinir hasarı ve zihinsel sorunlara yol açabilir, bu nedenle dengeli bir diyetle B12 vitamini alımına özen göstermek önemli bulunmaktadır[5].
B12 vitamini için besin kaynakları ve takviye seçenekleri.
B12 vitamini, hayvansal içerikli besinlerde yer almakta olan bir vitamin olarak bilinmektedir. İyi bir B12 kaynağı olan besinler arasında et, balık (somon, ton balığı), süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir), yumurta ve deniz ürünleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, vegan veya vejetaryenler için B12 özelliği veya B12 içeren takviyeler önerilebilir, çünkü bitkisel kaynaklı gıdalarda doğal olarak bulunmamaktadır. B12 vitamini, kırmızı kan hücresi üretiminin yanı sıra DNA sentezi ve sinir sistemi bağışıklığı gibi birçok önemli fonksiyona katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle, düzenli bir beslenme planı, B12 vitaminlerinin alınmasında önemli görülmektedir[5].
Vücut tarafından sentezlenmemesi ve çok az miktarda depolanabilmesi nedeniyle günlük olarak B12 vitaminin vücuda alınması elzemdir. Vücudun B12 gereksinimi vitamin B12 içeren besinler ya da takviyelerle sağlanabilir.1 B12 vitamini içeren besinler hakkında detaylı bilgiler ve “B12 vitamini nelerde var?” sorusunun cevabı için okumaya devam edin…[6].
Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen kişiler için tüketilebilecek olan B12 vitamin kaynakları bazı sebzelerdir. Ispanak, pancar, bal kabağı, tatlı patates ve mantar B12 vitamini açısından zengindir. Beslenmenizde sadece bu sebzelere yer vermeyin, çok çeşitli beslenin[7].
Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.
Solgar Vitamin B Complex 50 Bitkisel 50 Kapsül
New Life B12 Plus 60 Dilaltı Tablet
Vitocco Suda Eriyen 15 Efervesan Tablet
Venatura Vitamin B12 Metilkobalamin ODT 90 Tablet
Referanslar
1. B12 Vitamini Faydaları ve Eksikliği Belirtileri Nelerdir? | Lipozone. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren lipozone.com.tr
2. B12 Vitamini Nedir? B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.cerrahi.com.tr
3. B12 Vitamini Nedir? B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.vitocco.com.tr
4. B12 Vitamini Nelerde Var? B12 Hangi Besinlerde Bulunur?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.vitocco.com.tr
5. B12 Vitamini Nelerde Var?. (n.d.) geri alındı April 3, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/hayat/b12-vitamini-zengini-besinler/