Beslenmede Lifin Önemi Nedir?

Beslenmede Lifin Önemi Nedir

Uzmanlar beslenmede lifli yiyeceklerin öneminden her zaman bahsetmişlerdir. Ancak lifin ne kadar önemli olduğunu anlamak lifli besinlerin tüketimi konusunda daha bilinçli olmayı sağlayacaktır. Lif vücudun sindiremeyeceği bir karbonhidrat türüdür. Kan şekerinin dengelenmesinden tutun da kilo kontrolüne varıncaya kadar birçok etkisi olan lifli besinlere herkesin ihtiyacı vardır.

Çocuk ve yetişkinler için günlük olarak 30 gram life ihtiyaç vardır. Maalesef insanlar ise genelde bunu günlük 15 gram şeklinde alırlar. Yani aslında farkında olmadan lifli besinler konusunda çok az besleniyoruz.

Lif Çeşitleri Nelerdir?

İki farklı lif çeşidi vardır. Bunlardan bir tanesi çözünmez lifler diğeri ise çözünür liflerdir. Çözünür lifler adından da anlaşılacağı üzere suda çözülebilirler. Kandaki şeker seviyesinin dengede kalmasını sağlayacak olan bu besinler içerisinde yulaf ezmesi, fındık, fasulye ve mercimek vardır.

Çözülmez lifler sindirim sistemi boyunca yiyeceklerin hareket etmesini sağlayarak bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Tahıllar, sebzeler, baklagiller ve taze meyveler mükemmel bir lif kaynağıdır. Lifli besinleri yeterli miktarda tüketemeyenler ise takviye edici gıdalar kullanarak bunu elde etmiş olabilirler. Örneğin; Prosyn 20 Kapsül vücudun ihtiyaç duyduğu lif miktarını dengelemeyi sağlayacaktır.

Lif Alımını Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?
  • Vücudun ihtiyacı olan lif alınımı artırmak için meyvelerin suyunu değil bütününü tüketmek gerekir.
  • Tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi sağlanmalıdır.
  • Paketlenmiş gıdalar yerine çiğ sebzelerin tüketilmesine önem verilmelidir.

Lifli Besinlerin Faydaları Nelerdir?

Lifli besinler tüketmek kalp hastalığından şeker hastalığına ve kabızlığa varıncaya kadar birçok hastalığa iyi geldiği gibi oluşmasını da önleyecektir. Lifin en önemli etkisi ise kolon kanserine karşı koruyucu etkisidir.

Yapılan araştırmalara göre lifli besinleri tüketenlerin kalp hastalığı yaşama ihtimali daha düşüktür.

Kabızlığa Çözüm

Günlük yaşam içerisinde yüksek oranda lifli besinleri tüketen kişilerin kabızlık sorunu yaşamadığı da bilinmektedir. Buğday ve yulaf kepeği gibi besinler kabızlık sorunu yaşanmamasına imkan sağlar.

Kilo Verilmesin Sağlar

Kilo vermek isteyen kişilerin lif yönünden zengin besinleri tüketmeleri halinde daha kolay zayıfladıkları belirtilmiştir. Lifli besinlerde enerji yoğunluğu düşük su çekici özelliği yüksektir. Bu da midenin yoğunluğunun artmasını sağlayarak kişinin daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olur.

Takviye gıda çeşitleri için https://www.dermoailem.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Etiketler: prosyn kapsül, lifli besinler, lifli besinlerin faydaları, lifli besinler nelerdir
Ağustos 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR