C Vitamini Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

C Vitamini Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

C Vitamini Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

C vitaminine genel bakış ve vücuttaki önemi.

C vitamini (askorbik asit), insan vücudu için önemli, suyla çözünebilen bir vitamindir. Bu vitamin, vücudun bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek, cilt sağlığını korumak, demir emilimini artırmak ve antioksidan olarak görev yapmak gibi çeşitli görevleri yerine getirir. Aynı zamanda kolajen üretimine yardımcı olur, hücrelerin onarımını destekler ve serbest radikalleri nötralize ederek hücresel hasarı azaltır[1].

Sağlığın için hayati önem taşıyan C vitamini, başta kemik, cilt ve damar sağlığı olmak üzere vücudunun en temel fonksiyonlarında aktif rol üstleniyor. Aynı zamanda antioksidan etkisi de bulunan C vitamini faydaları ise saymakla bilmiyor. Eğer sen de C vitamini faydaları nelerdir, eksikliği durumlarında nasıl takviye edilir ve C vitamini hangi besinlerde bulunur, merak ediyorsan, doğru yerdesin[2].

C vitamini, antioksidan özelliğiyle vücutta birçok önemli rol oynayan bir vitamindir. Özellikle bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını desteklemesiyle bilinen C vitamini, enfeksiyon riskini azaltma ve ciltteki yaşlanma etkilerini geciktime gibi faydalarla da ilişkilendirilir. Yeterli C vitaminini beslenme ya da takviyeler yoluyla almak mümkündür. Bu temel vitamini daha yakından tanımak, C vitamini faydaları, C vitamini içeren besinler ve C vitamini takviyesi kullanımı gibi konularla ilgili daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edin[3].

C vitamininin sağlığa faydaları.

Uzmanlar, C vitamininin en güvenli ve vücut için en faydalı besinlerden biri olduğunu ifade etmektedirler. C vitamininin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, kardiyovaskülerhastalıklara, doğum öncesi sağlık sorunlarına, göz hastalıklarına ve hatta cilt kırışıklıklarına karşı koruma sağlamak sayılabilir[4].

C vitamini faydaları arasında en bilineni, bağışıklık sistemini birbirinden farklı yollarla desteklemesidir. C vitamini; lenfosit ve fagositoz olarak bilinen, vücudu enfeksiyona karşı koruyan beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Serbest radikaller gibi potansiyel zararlı moleküllerin hücreler üzerindeki olumsuz etkisini azaltan C vitamini, beyaz kan hücrelerinin daha etkili işlev görmelerine de yardımcı olur. C vitamini cilt bariyerini güçlendirerek ve yara iyileşmesini hızlandırarak da bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına destek olabilir. 3[3].

C vitamini kollajen sentezinde görev alan bir vitamindir. Bu anlamda yara iyileşmesi, kemik ve dişlerin onarımı ve sağlıklı kalmaları gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı olur ve özellikle soğuk kış aylarında görülen enfeksiyonlara karşı vücudu daha dayanıklı hale getirir. Antioksidan özelliği ile serbest radikalleri nötralize eder ve bu sayede serbest radikallerin hücrelere genetik anlamda zarar vermesini engeller[5].

C vitamini kaynakları ve önerilen günlük alım miktarı.

Vücudun ihtiyaç duyduğu C vitaminin günlük olarak karşılanması oldukça önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ile herhangi bir takviye almadan vücudun C vitamini ihtiyacını karşılamak mümkündür. Günlük 3 porsiyon meyve ve 2 porsiyon salata ya da söğüş sebze tüketmek C vitamini ihtiyacı için yeterli olmaktadır. Ancak herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle bu gıdaları tüketemeyen kişilerin takviye alması gerekebilmektedir. Bununla birlikte yüksek oranda C vitamini eksikliği bulunan ve enfeksiyon, gebelik, emzirme dönemi ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle C vitamini gereksinimi artmış olan kişilerin takviye ihtiyacı olabilmektedir. Ancak diğer vitaminlerde olduğu gibi C vitaminin de hekime danışılmadan kullanılması önerilmemektedir[5].

C vitamini takviyeleri,günlük sınır aşılmayacak şekilde alındığında güvenlidir. Genel olarak, yetişkin bir birey için günde toplam 85 ila 120 miligram arasında alınması yeterli kabul edilir. Ancak özellikle C vitamini eksikliğ i teşhisi konan kişiler, kan seviyeleri normale dönene kadar günde 100 ila 200 miligram almalıdır[4].

Vücudun günlük C vitamini alması gereken miktar kadınlar için 75 mg, erkekler için ise 90 mg olarak belirlenmiştir. Ancak hamileler ve emziren annelerde bu miktar daha fazladır. Hamilelerin günlük 85 mg, emziren annelerin ise 120 mg C vitamini alması gerekmektedir[5].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda, vitamin ve mineral ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

C Vitamini Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Nutraxin C Vitamini 28 Çiğnenebilir Tablet

YouPlus Vitamin C Çinko Propolis 20 Efervesan Tablet

VeNatura Vitamin C 500 mg 60 Kapsül

Velavit V-Effer C Vitamini 1000 mg 20 Effervesan

Solgar Kangavites Vitamin C 100 mg 90 Tablet

Solgar Vitamin C 1000mg 90 Tablet

Dinamis C Vitamin 1000 mg 30 Tablet

Referanslar

1. C vitamini Faydaları. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.koruhastanesi.com/c-vitamini-faydalari-3788-5
2. Takviye Almayan Kalmasın: C Vitamini Faydaları. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren hopi.com.tr/iyi-yasam/c-vitamini-faydalari
3. C Vitamini Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
4. C Vitamini Faydaları Nelerdir? C Vitamini Ne İşe Yarar?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/c-vitamini/
5. C Vitamini Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.leventhastanesi.com.tr

Etiketler: c vitamini, c vitamini nedir, c vitamini ne işe yarar
Temmuz 14, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR