Cilde İyi Gelen Yağlar Nelerdir?

Cilde İyi Gelen Yağlar Nelerdir?

Cilde İyi Gelen Yağlar Nelerdir?

Cilt için faydalı esansiyel yağlara genel bakış.

Lavanta esansiyel yağının cilt sağlığı için birçok faydası vardır. Kızarıklığı doğal olarak azaltır ve doğal yağlarını soymadan cilt yüzeyinin temizlenmesine yardımcı olur. Lavanta esansiyel yağı, antiseptik özellikleri sayesinde ara sıra oluşan lekelere yardımcı olacak en iyi esansiyel yağlardan biridir. Basit ama etkili bir leke tedavisi olarak lekelere dokunmak için kullanabilirsiniz[1].

Cilt için uçucu yağların belki de en çekici özelliği cildi beslemeye ve beslemeye yardımcı olmalarıdır. Yağa bağlı olarak, cildi nemlendirmeye, tonlama özellikleri sağlamaya veya sağlıklı görünen bir ışıltı sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. Hatta bazı uçucu yağlar, cildi besleyerek ve ciltte kırışıklıkları teşvik ederek kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü azaltmak için bile kullanılabilir[2].

Pürüzsüz bir cilt için esansiyel yağları kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Sivilcelerden lekelere kadar cilt sağlığınız pahalı, toksin dolu tedaviye ihtiyaç duymadan iyileştirilebilir. Bu kılavuz, esansiyel yağları, taşıyıcı yağları ve doğal olarak temiz bir cilt için nasıl yapılır kılavuzunu kapsar[1].

Çay ağacı yağı, lavanta yağı ve jojoba yağı gibi popüler yağların spesifik faydaları.

İsminde çay kelimesi geçse de çaya benzemeyen bu ağacın yaprakları değerli terapötik yağ kaynağı olmasıyla bilinir. Bu nedenle çay ağacı yağı faydaları çoktur. Çoğunlukla çay ağacı yağının saça faydaları, çay ağacı yağının cilde faydaları bilinir. İşte çay ağacı yağının bilinen ve bilinmeyen faydaları…[3].

Çay ağacı yağının anti-bakteriyel olması en çok bilinen yararıdır. Yüzyıllardır Avustralya’da cilt rahatsızlıklarının tedavisinde iyileştirici kabul edilir. Yüksek terpinen içeriği çay ağacı yağına, anti-inflamatuar güç verir. Bu da çay ağacı yağına iltihap azaltıcı özellik kazandırır. Yine çağ ağacı yağı, mantar ve mayalar üzerinde de etkilidir. Araştırmalara göre, cilt, boğaz, ağız ve cinsel organlarda sorun yaratan candida albicans mantarına karşı sonuç verebilir. Çay ağacı yağının bazı virüslere karşı da anti-viral özellik gösterdiği araştırmaları hala sürüyor[3].

Çay ağacı yağının cilde faydaları ile ilgili araştırmalar henüz sürüyor ancak mevcut bulgulara göre bu yağın akne sorununa karşı önemli bileşikleri içerdiği bilinir. Akneye sebep olan etmenler (inflamasyon, bakteri, sebum ve hormonlar) düşünüldüğünde çay ağacı yağının özellikleri sayesinde akneye karşı direnç gösterdiği bilinir. Araştırmalara göre, çay ağacı yağı içeren jeller, akne tedavilerinde kullanılan asit benzoil peroksit kadar hızlı sonuç vermese de tahrişi azaltıp aynı sonucu verdiği belirtiliyor. Çay ağacı yağı, 45 gün süreyle günde iki kez kullanıldığında etkili bir sonuç elde edilebilir. “Çay ağacı yağı yüze nasıl kullanılır?” sorusunu merak edenler için yardımcı olabilecek şey; bir nemlendirici ya da toniktir. Çay ağacı yağını 3 damla kadar 70 gramlık nemlendiriciye veya toniğe damlatabilirsiniz. Akne sorununuz varsa sabah ve akşamları bu nemlendiriciyi ya da toniği kullanmayı rutin haline getirin. Kuru ve hassas bir cilde sahipseniz Hindistan cevizi yağıyla karıştırabilirsiniz[3].

Seyreltme ve potansiyel hassasiyetler gibi ciltte uçucu yağların kullanımına ilişkin hususlar.

Hassas cildiniz varsa, topikal olarak uygulamadan önce her seferinde uçucu yağları sulandırdığınızdan emin olun. Ayrıca, bir seferde çok fazla yağ ile cildi tahriş etmekten kaçınmak için uçucu yağları daha küçük dozlarda kullanmak akıllıca olacaktır. Cildiniz hassas olsun ya da olmasın, uçucu yağları cildin iç kulak ve burun, göz çevresi ve göz çevresi, cinsel organlar ve kırılmış veya hasar görmüş cilt gibi bölgelerine sürmekten kaçınmalısınız[2].

Hassas cilde sahip olanlar için, cilde ve cildin diğer bölgelerine fayda sağlamak için esansiyel yağları kullanmak hala mümkündür. Uçucu yağlar son derece güçlü olmakla birlikte, temizleyici ve yatıştırıcı doğası, onları cilt hassasiyeti ile mücadele edenler için faydalı kılar. Sıklıkla,ticari temizleyiciler ve losyonlar, kimyasallar veya sert bileşenler içerdiğinden hassas cilde sahip kişiler için aşırı derecede tahriş edici olabilir. Doğal bir yaklaşım benimseyerek ve uçucu yağların nazik ama etkili doğasının cildi temizleyip rahatlatmasına izin vererek, hassas cilt geçmişi olanlar cilt bakımı rutinlerini kolayca değiştirebilirler[2].

Uçucu yağlar çok güçlü olduğu için, genellikle bir yağı cilde uygulamadan önce seyreltmek akıllıca olur. Seyreltme, özellikle güçlü yağları yüz gibi bölgelere uygularken özellikle önemlidir ve hassas cilde sahip olanlar için daha da önemlidir. Ciltte kullanmadan önce uçucu bir yağı seyreltmenin birkaç yolu vardır[2].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Tüm Cilt Bakım Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Akne ve Sivilce Bakım Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Anti-Age Yaşlanma Karşıtı Cilt Bakım Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Cilt Bakım Serumlarını İncelemek için TIKLAYINIZ.

Kızarık ve Hassas Ciltler Cilt Bakım Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

BB & CC Krem Cilt Bakım Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Referanslar

1. Pürüzsüz Ciltler İçin En İyi 10 Doğal Uçucu Yağlar Nelerdir?. (n.d.) geri alındı May 18, 2024, itibaren www.organiksitem.com
2. UÇUCU YAĞ VE CİLT BAKIMI. (n.d.) geri alındı May 18, 2024, itibaren www.youngsouls.com.tr/ucucu-yag-ve-cilt-bakimi/
3. Çay Ağacı Yağının Faydaları. (n.d.) geri alındı May 18, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/hayat/cay-agaci-yagi-faydalari/

Etiketler: cilt, bakım, cilt bakım, akne, sivilce, sağlıklı yağlar
Mayıs 22, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR