Cilt Nemlendirmesi ve Önemi
Nemli bir cilde sahip olmak hepimizin yaşayabileceği bir zevktir, ancak bunu yapmak için içten ve dıştan kendimize iyi bakmalıyız. Cildimizin susuz kalmasını önlemek için, bunun nedenlerini ve bundan nasıl kaçınabileceğimizi bilmemiz önemlidir. Bu yazıda cilt nemlendirmesi ve önemi hakkında konuşacağız
Susuz cilt nedir ve bakımı nasıl yapılır?
Cildimizin susuz kaldığını farklı semptomlarla fark edebiliriz, ancak cilt susuz kaldığında tam olarak ne olur? Cilt, epidermis ve boynuzsu tabakanın bu su eksikliğinden muzdarip olmasına neden olan bol miktarda su kaybeder. Cilt üç katmandan oluşur:
Epidermis, cildin görünür tabakasıdır, en yüzeysel olanıdır. Geçirgen olmayan bir bariyer yapısı oluşturan farklı hücre katmanlarından oluşur. Bu tabaka, bizi UV güneş ışınları, mikroplar veya bakteriler gibi dış etkenlerden koruma işlevine sahiptir.
Ayrıca, suyu ve dolayısıyla nemi tutan cilt tabakasıdır.
Dermis, cildin en büyük tabakasıdır. Farklı liflerin iç içe geçmiş bir ağından oluşur. Bu cilt tabakasında birçok kan damarı, kolajen lif, elastik lif ve retiküler lif bulunur.
Hipodermis, cildin en derin tabakasıdır. Bu tabaka, lobüller halinde düzenlenmiş ve elastik ve kollajen liflerle ayrılmış farklı yağ hücrelerinden (adipositler) oluşur.
Cilt kuruluğuna neden olan faktörler: Bunlar nelerdir ve nasıl önlenir?
Epidermis, yani cildin görünür tabakasının susuz kalmasına neden olan birçok faktör vardır. Bu susuzluk, aşağıdakiler gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir:
Çevresel faktörler : Kışın soğuğu, UV güneş ışınlarına maruz kalma, sıcaklık değişiklikleri veya çevre kirliliği.
Duygusal faktörler : Stres, kaygı veya uykusuzluk.
Alışkanlık faktörleri : Tütün, alkol, aşırı ve sürekli sıcak su kullanımı.
Susuz cildin belirtileri nelerdir?
Öncelikle kuru cilt ile susuz cilt arasındaki farkı ayırt etmek önemlidir. Kuru cilt, karma cilt veya yağlı cilt gibi bir cilt tipidir. Bu cilt tipinin dermatolojik ürünlerle tedavi edilebilen bazı özel sorunları vardır. Öte yandan, susuz cilt su eksikliği olan cilttir. Tüm cilt tiplerinde görülebilen ve başka semptomları olan bir durumdur. Susuz cildin en yaygın semptomları şunlar olabilir:
Gerginlik : Cildin elastikiyetinin tamamen kaybolmasıyla oluşan gerginlik hissi, susuz kalmış cildin en sık görülen belirtilerinden biridir.
Parlaklık kaybı : Cildin doğal parlaklığı azaldığında cildin susuz kalması sonucu yorgun bir görünüm ortaya çıkabilir.
Pullanma : Susuz kalmış bir cilde sahip olduğunuzda çok yaygındır. Pullanmanın açık bir örneği, güneş yanığı geçirmemiz ve daha sonra cildin soyulması durumudur. Bu durumda, susuzluk sorumsuzca güneşe maruz kalmaktan kaynaklanır, ancak susuzluk nedeniyle cildin soyulmasına neden olabilecek başka nedenler de vardır.
Kaşıntı ve yanma : Çoğu zaman, cildimizin susuz kalmasından muzdarip olduğumuzda, farklı bölgelerde kaşıntı ve yanma yaşayabiliriz. Görsel olarak daha pürüzlü bir doku veya hatta küçük çatlaklar da gözlemleyeceğiz.
Susuz kalmış cildi tedavi etmek için ipuçları
Susuz kalmış cildi iyileştirmenin en iyi yolu, günlük yiyecek ve su alımıyla kendimizi içeriden nemlendirmektir. Ancak, doğru ürünleri tüketmeyen birçok insan vardır, bu nedenle cildimizi içeriden dışarıya nemlendirmemize ve iyileştirmemize yardımcı olabilecek farklı türde gıda takviyeleri ve vitaminler vardır. Cildimizin nemlenmesini iyileştirmeye yardımcı olabilecek bileşenlerden bazıları şunlardır:
Omega 7 açısından zengin olan Deniz İğdesi Yağı, cilt ve mukoza zarlarının yüksek oranda nemlenmesini sağlar.
Hyaluronik Asit, farklı ürün tiplerinde bulabileceğimiz bir bileşendir. Derinlemesine nemlendirir ve doğal kolajen üretimini uyarır.
E vitamini, meyve ve sebzelerde ve kozmetik ürünlerinde veya gıda takviyelerinde bulabiliriz. Cilt dokularından su kaybını azaltmaya yardımcı olan nemlendirici özellikler içerir.
Argan Yağı, içeriğindeki doymamış yağ asitleri sayesinde güçlü bir nemlendirici etkiye sahiptir.
Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda, vitamin ve mineral ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.
Referanslar : https://www.vitaeinternational.com/skin-hydration-why-it-is-so-important/
Cilt Bakım Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.
Nemlendirici ve Onarıcı Cilt Bakım Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.
Sebamed Nemlendirici Yüz Kremi 75 ml
CeraVe Moisturising Lotion Nemlendirici Losyon 473 ml
La Roche Posay Toleriane Sensitive Nemlendirici Bakım 40 ml
Ceradolin Yüz, Boyun Ve Eller İçin Nemlendirici Krem Parfümsüz 50 ml