Co-Enzyme Q10 Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Günümüzde CoQ10 olarak da anılmakta olan Koenzim Q10, hücrelerde enerji üretilmesi konusunda büyük rol oynayan bir bileşik olmaktadır. Genellikle insan vücudu doğal yollarla CoQ10 üretebilmektedir. Fakat ilerleyen yaş ile birlikte bu üretim sekteye uğrayabilmektedir. Bu nedenle de OmePa Q10 - Omega 3 ve Koenzim Q10 (Ubiquinol) gibi takviye edici gıdalara başvurulması önerilmektedir.
Kalp hastalıklarının, beyin bozukluklarının, diyabet ve kanser gibi sağlık sorunlarının meydana gelmesi çeşitli farklı sorunların yanı sıra vücutta düşük seviyede bulunan CoQ10 seviyesi ile de bağlantılı olabilmektedir. Ancak düşük oranlarda CoQ10 tüketimi durumlarının bilimsel olarak bu hastalıklara direkt etkisinin olduğuna dair yeterli çalışma bulunmamaktadır.
Koenzim Q10 Nedir?
CoQ10, vücudunuz tarafından üretilebilen ve temel anlamda hücrelerin mitokondrilerinde depolanan bir bileşik olmaktadır. Mitokondriler enerji üretimi konusundan sorumlu olmaktadır. Aynı zamanda da hücreleri oksidatif zararlardan ve hastalıklara sebep olabilecek olan bakteri ya da virüslerden korumakla görevlidirler. CoQ10 üretimi insanların yaşları ilerledikçe azalmaktadır. Bu nedenle, yaşlı insanların genellikle bu bileşiği takviye edici gıda olarak düzenli olarak alması gerekmektedir.
CoQ10 eksikliğinin diğer sebepleri ise B6 vitamini eksikliği gibi beslenme yetersizliği sorunları, CoQ10 sentezinde ya da kullanımında oluşabilecek genetik bozulmalar, hastalığın bir sonucu olarak dokuların artan taleplerinin karşılanması, mitokondriyal hastalıkların meydana gelmesi, yaşlanma ile ilişkili olarak gelişen oksidatif stres ve statin tedavilerinin yan etkileri söz konusu olabilmektedir.
Yapılan çeşitli araştırmalar, CoQ10’un vücudunuzda birkaç önemli rol oynadığını göstermektedir. Birincil işlevlerinden biri ise hücrelerinizde enerji üretilmesi konusunda yardım etmeleridir. Hücreler içerilerinde bulunan enerji transferinde var olan adenozin trifosfat (ATP) yapımında rol oynamaktadır. Diğer bir önemli etkisi ise bir antioksidan olarak hizmet etmektir. Böylelikle hücreleri oksidatif zararlardan koruyabilmektedir. Aşırı miktarda serbest radikal oksidatif zarara sebep olabilmektedir. Bu durumda düzenli hücre fonksiyonuna müdahale edilmesine neden olabilir. Bunun birçok sağlık sorununa neden olduğu ise bilinen bir gerçektir.
ATP’nin tüm vücudun görevlerini yerine getirmek adına kullanıldığı ve oksidatif zararın hücrelere hasar verdiği göz önünde bulundurulduğunda, bazı kronik hastalıkların düşük CoQ10 seviyelerine bağlanması şaşırtıcı bir etki yaratmamaktadır. Çünkü, CoQ10 vücudun hemen hemen her hücresinde varlık göstermektedir.
Kullanım Önerisi
CoQ10’un yağda çözünen bir bileşik olmasından kaynaklı olarak emiliminin yavaş ve sınırlı olduğunun altının çizilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra gıda ile CoQ10 takviyeleri almak, vücudunuzda gıda olmadan almaktan üç kat daha hızlı emmesine yardımcı olabilmektedir.
Ayrıca vücudunuz CoQ10’u saklamayacağı için faydalarının devam etmesini isteyenlerin doktorları tersini söylemediği sürece sürekli kullanması önerilmektedir.
https://www.dermoailem.com
Etiketler: koenzim nedir, co-enzyme nedir- koenzim hakkında bilmeniz gerekenler, koenzim kullanım önerileri, koenzimin faydaları, co-enzyme kullanım önerisi, takviye edici gıdalar, besin takviyeleri
Ağustos 05, 2021
Listeye dön