Çocuğunuzu Zararlı UV Işınlarından Korumak
UV radyasyonunun çocukların cildindeki risklerini anlamak.
Muhtemelen cilt korumaya önemli ölçüde odaklanan birkaç ebeveyn dergisi, web sitesi, çocuk sağlığı bloğu ve sosyal medya yazısı okumuşsunuzdur. Bunun farkında olmak çok iyidir ama UV'ye aşırı maruz kalmanın gözler için de zararlı olabileceğini genelde görmezden geliriz[1].
UV radyasyonu cildimize de zarar verebilir. Dışarıda fazla güneşlenmenin ve solaryumda fazla zaman geçirmenin artmış cilt kanseri oranından sorumlu olduğunu biliyoruz. UV ışınlarına maruz kalmak olacak böylece cilt kanserinin temel nedenidir. Bir çok kişinin güneşten korunmak konusunda ilk olarak gözlerini düşünmemesi önemli bir risk oluşturur. Aslında tüm cilt kanseri vakalarının %5-10'u gözlerle ilgilidir.5 Bu hassas bölgenin UV radyasyonundan korunmasını sağlamak için hem güneş gözlükleri hem 400 nm değerine kadar tam UV koruma sağlayan normal gözlükler kullanılmasını öneririz. Bu işlem ayrıca gözler çevresindeki bölgeyi temel olarak UV radyasyonunun neden olduğu erken foto yaşlanmadan koruyacaktır. Aşırı yanmanın sık görülen uzun dönemli etkileri genişlemiş gözenekler ve kan damarları, bağ dokusu hasarı, siyah noktalar ve kuru cilttir. Güneş yanığı ve kızarıklık dışında UV ışık, birlikte sıklıkla "güneş alerjisi" olarak geçen çeşitli belirtilere yol açabilir. Ancak tıpta güneş veya ışık alerjisi diye bir şey yoktur. Aslında kişilerin bahsettiği gerçek bir alerji değil bazı belirtilerdir. Kişilerin güneş alerjisi dediği hastalıklar sıklıkla güneş ışığı ve özellikle ışığın UV kısmıyla ilişkilidir. Örneğin UV radyasyonunun neden olduğu sık görülen bir hastalık güneş egzaması olarak da bilinen polimorfik ışık erüpsiyonudur. Belirtiler tipik olarak cildimizi, bahar ilk geldiğinde yaptığımız uzun yürüyüşte olduğu gibi büyük miktarda güneş ışığına maruz bırakınca ortaya çıkar. İlgili bölgelerde çok kaşıntılı kızarıklık, veziküller veya nodüller oluşur. Kişinin cildine bağlı olarak belirtilerin şiddeti çok farklı olabilir. UV radyasyonuyla ilgili olarak bazı ilaçları almak bir alerji şeklinde ortaya çıkabilen bir reaksiyona bile yol açabilir. Tıp dilinde bu hastalığa fototoksik veya foto alerjik dermatit denmektedir[2].
Kısa dalga UV ışık DNA'ya zarar verir ve temas ettiği yüzeyleri sterilize eder. İnsanlarda bronzlaşma, güneş yanığı ve cilt kanseri riskinin artması cildin UV ışığına maruz kalmasının bilinen etkileridir. Güneş tarafından üretilen UV ışık, eğer Atmosfer tarafından filtrelenmeseydi, Dünya karasal alanlarında yaşamın sürdürülemeyeceği düzyde olurdu. 121 nm'nin altındaki daha enerjik, daha kısa dalga boylu uç UV havayı o kadar güçlü bir şekilde iyonize eder ki, yere ulaşmadan emilir. Bununla birlikte, ultraviyole ışık (özellikle UVB), insanlar da dahil olmak üzere çoğu kara omurgalılarındaD vitamini oluşumundan da sorumludur. UV spektrumu bu nedenle yaşam için hem yararlı hem de zararlı etkilere sahiptir[3].
Çocukları zararlı UV ışınlarından koruma stratejileri.
Güneşin zararlı etkilerinin farkında olan ebeveynler, çocuklarını güneşten korumak için ekstra çaba sarf ederler. Çünkü zararlı UV ışınları, çocuklarının cildini yetişkinlere oranla daha çok etkiler. Peki, çocuklar, güneşten doğru bir şekilde nasıl korunur? [4].
Çocuklar, erişkinlere oranla UV dediğimiz ışınlara karşı daha hassastır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün verilerine göre, zararlı UV ışınları nedeniyle aşırı güneş ışınlarına maruz kalan çocuklar, yaşamlarının ileriki dönemlerinde cilt kanseri, katarakt, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi sorunlar ile karşılaşma riskini taşıyor. * Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç Dr. Murat Doğan, yaz aylarının bu ilk günlerinde çocuklarımızı zararlı güneş ışınlarından (UV) ve sonrası olası risklerden korumak için neler yapabileceğimiz ve güneş ışınları hakkındaki doğru bilinen yanlışlar hakkında bizleri bilgilendirdi[5].
Çocuklar ve adolesanların erişkinlere oranla, dışarıda kalma süreleri daha uzun olduğundan güneş ışınlarına maruz kalmak için daha fazla zamanları olmaktadır. Yaşam boyunca maruz kaldığımız UV ışınlarının %50'sinden daha fazlasını çocukluk ve ergenlik döneminde almış oluruz. Bu nedenle güneş ışınlarından korunmada, çocukluk ve ergenlik dönemi daha bir önem kazanmaktadır[6].
Güneş kreminin, koruyucu giysilerin ve gölge aramanın önemi.
Güneş Kremleri Kullanın:Güneşe çıkmadan önce, çocuklarınıza güneşe karşı koruyucu bir güneş kremi sürmek önemlidir. En az 30 SPF (Güneş Koruma Faktörü) içeren bir krem seçin ve cildinizi koruyun. Ancak, güneş kremi tek başına yeterli değildir, diğer önlemlerle birlikte kullanılmalıdır[7].
Güneş koruyucu kremlerin kullanılması bir korunma yöntemidir ve son yıllarda oldukça yaygın olarak uygulanmaktadır; ancak bunların da kullanma özellikleri vardır ve mutlaka diğer korunma yöntemleri ile birlikte uygulanmalıdır. Sadece güneş kremi kullanarak, başka bir önlem almadan uzun süre güneşte kalmak son derece zararlıdır[6].
Tıbbi kuruluşlar, güneş kremi kullanarak UV radyasyonundan korunma önerir. Beş güneş kremi bileşeninin fareleri cilt tümörlerine karşı koruduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, bazı güneş koruyucu kimyasallar, canlı hücrelerle temas halindeyken aydınlatıldıklarında potansiyel olarak zararlı maddeler üretirler. Cildin alt katmanlarına nüfuz eden güneş koruyucu miktarı, hasara neden olacak kadar büyük olabilir[3].
Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.
Anne Bebek Ürünleri için TIKLAYINIZ.
Bebek ve Çocuk Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.
Bebek ve Çocuk Güneş Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.
Bebek Losyon Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.
Bebek ve Çocuk Vücut Nemlendirici Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.
Referanslar
1. Çocuk gözlükleri en iyi UV korumayı sağlamalıdır. (n.d.) geri alındı May 22, 2024, itibaren www.zeiss.com.tr
2. UV ışığının faydaları ve zararları. (n.d.) geri alındı May 22, 2024, itibaren www.zeiss.com.tr
3. Ultraviyole. (n.d.) geri alındı May 22, 2024, itibaren tr.wikipedia.org/wiki/Ultraviyole
4. Eczacının Sesi :: Çocuklarımızı Korumak. (n.d.) geri alındı May 22, 2024, itibaren eczacininsesi.com/dosya/cocuklarimizi-korumak.html
5. GÜNEŞ IŞINLARI VE KORUNMA YOLLARI. (n.d.) geri alındı May 22, 2024, itibaren www.tedankara.k12.tr
6. Yazın UV Işınlarından Çocuklarımızı Nasıl Korumalıyız ?. (n.d.) geri alındı May 22, 2024, itibaren www.devrecar.com