Çocuklarda Kabızlık Sorunu ve Çözüm Önerileri

Çocuklarda Kabızlık Sorunu ve Çözüm Önerileri

Kabızlık çocuklar kadar yetişkinlerde de önemli bir problemdir. Bunun için kabızlık sorunu yaşayan kişiler bazı önlemleri aldıklarında bu sorunla karşılaşmamış olacaklardır. Kabızlık dışkıda sertlik veya ağrılı olan dışkılama şeklinde tanımlanır. Çocukluk döneminde bu durum fonksiyoneldir. Yani kabızlığın altında herhangi bir hastalık olmaz. Çocuklar haftada  3 defadan daha az ağrılı ve sert dışkı yaparsa bu durumda kabızlıktan bahsetmek mümkündür. Çocuklarda kabızlık için doktora başvurulmasının nedeni çocuğun rahatlatılmasını sağlamaktır. Ancak sık sık oluyorsa bu durumda kronik bir kabızlık halinden söz etmek mümkündür. 

Çocuklar Neden Kabız Olur? 

Kabızlık her yaşta görülebilir. En çok yaşanan dönem ise çocuğun katı ve ek gıdalara geçtikleri zamandır. Ek gıdalara geçiş dönemiyle birlikte çocuk henüz katı gıdalara alışmamış olduğundan bu sorunun yaşanması normal olarak karşılanacaktır. Bu dönemde çocuklara lifli gıdaların verilmesi önemlidir. Bu sayede kabızlık ihtimali de düşmüş olur. 

Kabızlık oluşumunda beslenmenin rolü çok büyüktür. Hatalı beslenme şekli kabızlığa neden olabilir. Beslenmenin düzenlenmesi, bol su içmek ve lifli gıdalar sorunun giderilmesine yetecektir. Çocuklarda kabızlığa neden olan sorunlardan birisi de inek sütüdür. 1 yaşından küçük çocuklara doğrudan inek sütü verilmesi tavsiye edilmez.  

Çocuklarda Kabızlığı Geçirmenin Yolları 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi beslenmenin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Mümkün olduğu kadar karbonhidratlı beslenmeden uzaklaşmak ve bol bol su içmek gerekir. 

Kabızlık sorunuyla karşılaşmamak için çocuğun günde en az 2 kez 15 dakika tuvalete oturtulması gerekir. Eğer çocuk klozette oturuyor ve ayakları yere değmiyorsa ayaklarının altına yükseltici koyulması faydalı olacaktır. 

Kabızlığı gidermenin yollarından biri de takviye edici gıda kullanımıdır. Takviye edici gıdalar vücudun besinlerle alamadığı vitamin ve minerallerin dışarıdan alınmasını sağlar. Kabızlığı giderici özelliğe sahip olan NadiNight Kids Sprey 30 ml çocuklar için kullanılabilecek ürünlerden bir tanesidir. 

Çocuğunuz eğer ek gıdaya yeni başlamışsa mutlaka meyve ve sebzeleri püre haline getirerek verin. Bu sayede kabızlığı gidermiş olursunuz. 

Takviye edici gıda çeşitleri için https://www.dermoailem.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Etiketler: kabızlık, çocuklarda kabızlık, kabızlık neden olur, kabızlık için ne yapmalı, kabızlık neden olur
Mart 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR