D3 ve K2 Vitaminleri Arasındaki Sinerji

D3 ve K2 Vitaminleri Arasındaki Sinerji

D3 ve K2 Vitaminleri Arasındaki Sinerji

Vitaminler vücudumuz için çok önemlidir çünkü normal hücresel fonksiyon, büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğumuz maddelerdir. Toplam 13 temel vitamin vardır: A, C, D, E, K, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B6 ​​(piridoksin), B12 (siyanokobalamin), Folat (folik asit ve B9) ), Patotenik asit (B5), Biyotin (B7). Bunların sinerjisi çok önemlidir (özellikle D3 ve K2 vitaminleri arasındaki sinerji). Bunlar iki kategoriye ayrılabilir: yağda çözünen vitaminler ve suda çözünen vitaminler.

Yağda çözünen vitaminler

Karaciğerde, yağ dokusunda ve vücudun kaslarında depolanırlar. Diyet yağlarında mevcut olduklarından vücut tarafından daha kolay emilirler. Yağda çözünen dört vitamin A, D, E ve K'dır.

Suda çözünen vitaminler

Vücutta depolanmayan C vitamini ve B vitaminlerinin tamamıdır. Vücuttaki eksiklik veya eksiklikleri önlemek için düzenli olarak tüketilmesi gereken vitaminlerdir.

D vitamini nedir?

Yağda çözünen bir vitamin türüdür ve normal kemik oluşumu için sahip olmamız gereken bir mineral olan kalsiyumun vücudun emmesine yardımcı olur. Bu vitaminin eksikliği kemiklerin zayıflamasına neden olabilir. Ayrıca bu vitamin, cilt doğrudan güneşe maruz kaldığında vücut tarafından üretilir, bu nedenle buna “güneş ışığı” adı verilir. ”

Hangi besinler D vitamini içerir?

Doğal olarak D vitamini içeren çok az yiyecek vardır, bu nedenle besinlerin D vitamini ile zenginleştirilmesi gerekir. En fazla D vitamini içerebilecek gıdalar şunlardır: ton balığı, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar. Daha sonra daha az miktarda içeren sığır karaciğeri, peynir ve yumurta sarısı gelir.

D3 Vitamini

D3 Vitamini, bağışıklık sisteminin ve kas-iskelet sağlığının düzgün çalışması için gereklidir. İyi düzeyde D3 vitamini kemik kütlesi kaybını önler ve kırık riskini azaltır. Aynı zamanda aerobik kapasiteyi, gücü, kas kütlesini ve kas iyileşmesini de destekler.

K vitamini nedir?

Daha önce de söylediğimiz gibi, yağda çözünen bir vitamin türüdür; yani karaciğerde ve beyin, kalp, pankreas ve kemikler dahil olmak üzere diğer vücut dokularında depolanır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinleri ürettiği için pıhtılaşma vitamini olarak da bilinir . K vitamininin yaşlı insanlar için güçlü kemikleri koruyabilmeleri açısından ideal olduğunu öne süren çalışmalar da var.

Hangi besinler K vitamini içerir?

Vücudumuz bu vitamini zaten üretse de, bunu aşağıdaki gibi belirli gıdaların tüketimi yoluyla da sağlamak iyidir:

Lahana
Karnabahar
Hububat
Koyu yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, Brüksel lahanası ve kuşkonmaz)
Koyu yapraklı sebzeler (ıspanak, karalahana, kara lahana, şalgam yeşillikleri)
Balık
Karaciğer
Biftek
Yumurtalar

K2 Vitamini

K2 Vitamini , kemiklerin ve kanın pıhtılaşmasının düzgün oluşumuna ve bakımına katkıda bulunan bir K vitamini şeklidir. Kalsiyum metabolizmasının düzenlenmesinde önemli bir role sahip olduğu kemik, kıkırdak ve arterler gibi karaciğerin dışındaki dokularda bulunur .

D3K2 vitamininin önemi

İki vitaminin birleşimi vücudumuz için çok önemlidir çünkü kemik dokusunu güçlendirir ve atardamarların ve kalbin düzgün çalışmasını sağlar. Bunlar aynı zamanda birbirine yardımcı olan iki vitamindir, çünkü vücuttaki doğru D vitamini seviyeleri K vitamini üretimini artırır. D vitamini, kalsiyum moleküllerinin düzgün şekilde dağıtılmasından sorumlu olan K vitaminine ihtiyaç duyar. Böylece bu mineral vücudumuz tarafından doğru şekilde emilir. Ve D vitamini olmadan K vitamini oluşmaz.

Bu iki vitaminin sinerjisinin sağlığımız için pek çok faydası vardır; bunların arasında aşağıdakiler öne çıkmaktadır:

Kemik sağlığı

D3 vitamini kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini destekler, K2 vitamini ise kalsiyumun kemiklere yerleşmesini kolaylaştırarak kaybını önler. Birlikte normal kemiklerin korunmasına ve osteoporoz veya kırık gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olurlar.

Kardiyovasküler sağlık

D3 Vitamini kan basıncını, iltihabı ve kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. K2 vitamini ise atardamarların kireçlenmesini önler. Birlikte kalbi ve kan damarlarını korurlar

Bağışıklık sağlığı

D3 Vitamini enfeksiyonlara ve otoimmün hastalıklara karşı savunmayı güçlendirirken, K2 vitamini oksidatif stres ve zararlı maddelerle mücadele etmek için antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Ruh sağlığı

D3 vitamini serotonin ve dopamin gibi nörotransmiterlerin üretiminde rol alırken, K2 vitamininin bilişsel gerilemeyi önleyen nöroprotektif etkileri vardır.

Cilt sağlığı

D3 vitamini hücre yenilenmesini ve cilt iyileşmesini etkiler, K2 ise cildin elastikiyetini ve nemini artırır.

İlk önce ne olur: kırılma-düşme mi yoksa düşüş-kırılma mı?

Quirónsalud Sagrado Corazón Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. Daniel Cansino Muñoz-Repiso'ya göre: “ Osteoporozun kemiklerin direncini zayıflattığı yaşlı hastalarda, minimal bir travma kalça kırığına neden olabilir. Bu travma o kadar hafif olabiliyor ki, hasta düşmeden önce kalçasının kırıldığını düşünebiliriz .” Yani kırılma düşmeden kaynaklanır, tersi değil. Hormonal faktörleri göz önünde bulundurursak, kadınların menopoz nedeniyle kalça kırığı geçirme olasılığı daha yüksektir, çünkü onları osteoporozdan muzdarip olmaya yatkın hale getiren hormonal bir değişiklik meydana gelir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre kalça kırığı olan 10 hastadan 9'u 65 yaş ve üzerinde olup birçok tıbbi soruna sahiptir.

Düşme görülme sıklığı yaşla birlikte giderek artmaktadır. Araştırmalara göre 65 yaş üstü her üç kişiden biri yılda yaklaşık olarak düşüyor ve 80 yaş üstü kişilerde bu rakam %50'ye ulaşabiliyor.

Kemik sağlığına sahip olmak için ne yapılmalı

Vücut yeni kemik dokusu yarattıkça ve mevcut kemik dokusu yıprandıkça kemiklerimiz sürekli olarak değişir. Gençlerde vücudunuz yıprandığından daha hızlı yeni kemik dokusu üretir ve kemik yoğunluğu artar.

Diyetinize bol miktarda kalsiyum ekleyin

Süt ürünleri, badem, brokoli, lahana, sardalya yiyerek kemiklerimiz için daha fazla kalsiyum alabiliriz.

D Vitamini

Vücudumuzun kalsiyumu emebilmesi için D vitaminine ihtiyacımız var. Bu nedenle somon, alabalık, ton balığı, yumurta, süt ve tahıllardan elde edilebilir. Vücudumuzda D vitamini üretimine katkıda bulunan güneş ışığının yanı sıra.

Günlük egzersiz

Yürümek, merdiven çıkmak, koşmak gibi yalnızca kendi ağırlığınızı desteklemeniz gereken fiziksel aktiviteler kemiklerinizin güçlenmesine ve dolayısıyla kemik kaybının yavaşlamasına yardımcı olabilir.

Belirli maddelerden kaçının

Tütün, alkol ve vücudumuza zararlı olabilecek diğer maddelerden kaçınmak daha iyidir.

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde ve vitamin, mutivitamin ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Takviye Edici Besin GIda Takviyesi Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Tüm Vitamin Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Tüm Multivitamin Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Tüm Kolajen ( Collagen ) Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

D Vitaminlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

K Vitaminlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Kalsiyum İçerikli Takviye Edici Gıda Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Referans : https://www.vitaeinternational.com/synergy-between-vitamins-d3-and-k2/

Etiketler: d vitamin, k vitamin, kemik sağlığı, vitaminler, takviye edici gıda, besin gıda takviyesi,
Haziran 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR