Demir Mineral Besin Takviyesi Faydaları Nelerdir?

Demir Mineral Besin Takviyesi Faydaları Nelerdir?

Demir eksikliği ve vücuda etkileri.

Demir, vücut için birçok işlevde görev yapan bir mineral olduğundan dolayı eksikliği sonucunda da birtakım belirtiler gözlenir. Yapımı sırasında demir kullanılan protein ve enzimler, yetersiz fonksiyon gösterebilir. Bu nedenle farklı sistemlerde ve organlarda yapısal, işlevsel bozukluklar oluşabilir. Demir mineralinin eksiklik belirtileri ise aşağıdaki gibidir:[1].

Kısa vadede, çok az demir almak belirgin semptomlara neden olmaz. Vücut depoladığı demiri kaslarda, karaciğerde, dalakta ve kemik iliğinde kullanır. Ancak vücutta depolanan demir seviyeleri düştüğünde, demir eksikliği anemisi başlar. Kırmızı kan hücreleri küçülür ve daha az hemoglobin içerir. Sonuç olarak, kan vücutta akciğerlerden daha az oksijen taşır[2].

Demir eksikliği anemisi genellikle vücudunuzun sağlıklı alyuvar yapımı için yeterli demire sahip olmamasına bağlı olarak zaman içinde gelişir. Yeterli demir olmadığında, vücudunuz depoladığı demiri kullanmaya başlar. Kısa bir süre sonra da depolanmış demir tüketilmiş olur[3].

Demir minerali takviyesi almanın faydaları.

Demir emilimini kolaylaştıran ipuçlarından yararlanarak demir mineralinden elde ettiğiniz faydaları en yüksek düzeye çıkarabilirsiniz. Demir emilimini kolaylaştıran bazı besin gruplarından destek alarak vücut sistemlerinin işleyişine olumlu katkılarda bulunabilirsiniz. C vitamini bu açıdan oldukça yararlıdır. Demir bakımından zengin besin gruplarını C vitamini içeren besinlerle birlikte tükettiğinizde demir emilimi daha fazla olur (8). Limon ve portakal suyu gibi narenciye sularında doğal olarak bulunan C vitamini, demirin sindirim sistemi tarafından daha kolay emilmesini sağlar (9). Vücut sistemlerine katılan demir minerali bağışıklık sisteminden metabolik faaliyetlere kadar çok sayıda vücut sisteminde görev alır. Böylece demir eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunları en aza indirilebilir[4].

Demir minerali, vücuttaki birtakım temel fonksiyonların sürdürülebilmesi için kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte, farklı sağlık problemlerinin önlenmesi veya hafifletilmesi amacıyla da demir kullanılır. Demir faydaları ise aşağıdaki şekilde özetlenebilir:[1].

Demir, vücut sağlığının korunması için en temel minerallerden biridir. Demir mineralinin eksikliğinde vücut sistemlerinin işleyişi olumsuz yönde etkilenebilir (1). Bu nedenle demir emilimi için engelleyici faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Demir mineralinin emilimini azaltan bazı besin gruplarını dikkatli tüketerek bu tür sorunların önüne geçebilirsiniz. Demir bakımından zengin besinleri öğrenmek ve bu mineralin emilimini kolaylaştırmak için bazı ipuçlarına göz atmak ister misiniz? [4].

Demir takviyesi alırken riskler ve dikkat edilmesi gereken noktalar.

Demir ilaçlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikli olarak demir eksikliği anemisi olan bireyler, demir ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Demir, vücutta sürekli kullanılan ve bu nedenle çok hızlı tükenebilen bir mineraldir. Düzenli kullanılmayan demir ilaçları ile tedavi tam olarak sağlanamaz[5].

Bir doktor veya sağlık uzmanıyla demir takviyesi almayı tartışın, çünkü aşırı demir yükünün bazı belirtileri demir eksikliğine benzeyebilir. Fazla demir tehlikeli olabilir ve eksiklik teşhisi konulan durumlar veya bir kişinin demir eksikliği geliştirme riskinin yüksek olduğu durumlar dışında demir takviyeleri önerilmez[6].

Magnezyum ve demir takviyelerini birlikte veya ayrı ayrı alma kararı herkes için ortak olarak en uygun seçenek olarak görülebilecek bir konu değildir. Bireysel sağlık ihtiyaçlarınız, hedefleriniz ve koşullarınız dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır[7].

Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Orzax Ocean Microfer Takviye Edici Gıda 30 Saşe

Zade Vital Demir ve Prebiyotik İçerikli Takviye Edici Gıda 30 Kapsül

VeNatura Demir Bisglisinat ve Vitamin C 90 Kapsül

Bestiron Damla 30 ml

Referanslar

1. Demir Minerali Nedir, Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren www.pharmaton.com.tr
2. Demir Minerali Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Bikalite. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren bikalite.com/blog/demir-hakkinda-bilinmesi-gerekenler
3. Prof. Dr. Fahri Sahin / Hasta Bilgilendirme / Demir Eksikliği Anemisi. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren www.drfahrisahin.com/tr/demir-eksikligi-anemisi-nedir_a.html
4. Besinler ve Demir Emilimi - Vitabiotics. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren www.vitabiotics.com.tr/demir-emilimi/
5. Demir Nedir,Demir İlaçları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren www.yalcincelikaydin.com
6. Demir. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren drcemalkara.com/tr/bilgi-bankasi/mineraller/demir
7. Magnezyum ve Demir Nasıl Alınmalı, Birlikte Alınır Mı?. (n.d.) geri alındı March 28, 2024, itibaren www.vitafenix.com

Etiketler: demir, eksikliği, doğru, beslenme, demir takviyesi
Mart 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR