K Vitamini Nedir? K Vitamini Ne işe Yarar?

K Vitamini Nedir? K Vitamini Ne işe Yarar?

K Vitamini Nedir? K Vitamini Ne işe Yarar?

K vitaminine genel bakış ve önemi.

K Vitaminili pofilik ve hidrofobik bir vitaminler grubuna verilen addır. K vitamini 1920'lerin sonlarında Danimarkalı bilim insanı Henrik Dam'ın kolesterol hakkındaki çeşitli araştırmaları sonucu keşfedilmiş, kan pıhtılaşması ile ilişkili olduğu saptandığı için de önceleri koagülasyon vitamini (yani pıhtılaşma vitamini) olarak adlandırılmıştır. K harfini almasının sebebi vitamine dair ilk keşiflerin Almanca bir dergide yayımlanması ve bu yazınlarda vitaminin Koagulationsvitamin şeklinde yer almasından gelir[1].

K vitamininin iki ana türü vardır. Bunlardan ilki olan K1 vitamini filokinon olarak adlandırılır ve genellikle bitkisel besinlerde bulunur. Diğer bir tür olan K2 vitamini ise menakinon olarak bilinen, hayvansal kaynaklı besinlerde ve fermente gıdalarda yer alan K vitamini türüdür. Bu iki türün haricinde K3 olarak adlandırılan sentetik yolla elde edilen bir K vitamini türü de mevcuttur. Bitkisel besinlerle vücuda alınan K1 vitamini (filokinon) bağırsaktaki yararlı bakteriler tarafından vitaminin depo formu olan K2’ye dönüştürülür. Yetişkinlerde eksikliğine nadir olarak rastlanması nedeniyle K vitamini alımı genellikle diğer vitaminlerle karşılaştırıldığında daha az önemsendiği ve araştırıldığı görülmektedir. Fakat eksikliğinde kanama bozuklukları, osteoporoz gibi hastalıklara yakalanma riskinin artması gibi olumsuzluklar geliştiğinden sağlıklı bireyler tarafından K vitamini alımına gereken özen gösterilmelidir[2].

Ad, soyad, TC Kimlik numarası, pasaport numası veya geçici TC Kimlik numarası, doğum yeri ve tarihi, cinsiyet, medeni hal, hastaneye özel protokol numarası ve hastaları tanımlayan diğer kimlik verileri; adres, telefon numarası, elektronik posta adresi vb iletişim verileri, ödeme ve faturalama bilgileri gibi finansal veriler; elektronik olan veya olmayan yöntemlerle edinilebilecek sesli ve dijital bilgiler; tüm tıbbî teşhis, muayene, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında elde edilen kişisel sağlık verisi başta olmak üzere genel ve özel nitelikli kişisel veriler; sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin veriler ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileri, internet siteleri üzerinden gönderilen sağlık ve kimlik verileri,görsel (digital olan ve digital olmayan) tüm kayıtlar[2].

K vitamini kaynakları ve önerilen günlük alım miktarı.

K vitamininin önerilen günlük alım miktarı kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve gebelik durumuna bağlı olarak değişir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan bireylerin K vitamini alımını düzenlemeleri önemlidir, çünkü ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu nedenle herhangi bir besin takviyesi kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir[3].

K vitamini eksikliği çok nadirdir. Çoğu insan yedikleri yiyeceklerden yeterli miktarda K vitamini alır. Ayrıca, kolondaki bakteriler vücudun emebileceği bir miktar K vitamini yapar. Bununla birlikte, yeterli K vitamini almakta zorluk çeken bazı gruplarda K vitamini eksikliği görülebilir[4].

Günlük K vitamini ihtiyacı yaşa ve cinsiyete, gebelik durumuna ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak yetişkin bireyler için vücut kütlesinin her 1 kilogramı başına 1 mcg K vitamini alımı önerilir. Referans değerlere bakıldığında ise K vitamini gereksiniminin yaşla birlikte azaldığı, 25 yaş üzeri yetişkin kadınlarda günlük 65 mcg, 25 yaş üzeri erkek yetişkinlerde ise günlük 80 mcg K vitaminine ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Bu değerler ortalama rakamlar olmakla birlikte kişisel faktörlere göre değişebilir. Ayrıca Coumadin, Varfarin veya farklı bir kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde K vitamini alımının azaltılması gerekir. Bu gibi durumlarda hekim önerilerine göre hareket edilmeli, bilinçsiz şekilde vitamin takviyesi kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır[2].

K vitamininin vücuttaki işlevleri ve yararları.

K vitamini, vücudun genel işleyişinde birçok göreve sahiptir. Pıhtılaşmayı düzenleyerek yaraların doğru şekilde iyileşmesi, aşırı kanamanın önlenmesi gibi faydaları beraberinde getirir. Kan sulandırıcı ilaçların aşırı kullanımına bağlı olarak gelişen kanama durumlarında iyileşme açısından K vitamini takviyeleri kullanılabilir[2].

K vitamini, diğer vitaminler kadar sık gündeme gelmese de vücudumuz için çok önemli bir vitamindir. Peki, K vitamini nedir? K vitamini, vücutta pıhtı oluşumu ve kanamanın durması açısından önemli rol oynar. K vitaminini yediğimiz yiyecekler yoluyla alırız. Ayrıca bağırsaklarımızda yaşayan iyi bakteriler tarafından da K vitamini üretilir. 1 K vitamini nedir, K vitamini faydaları ve özellikleri nelerdir gibi sorular hakkında daha fazla bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz[5].

K vitamini vücutta önemli bir rol oynar; kanın pıhtılaşmasında ve kemik sağlığında hayati bir görevi vardır. K1 ve K2 olmak üzere iki temel türü bulunan bu vitamin, çoğunlukla yeşil yapraklı sebzeler ile hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bulunur. K vitamini eksikliği, pıhtılaşma bozukluklarına, aşırı kanamaya ve kemik sağlığı problemlerine yol açabilir. Özellikle yeni doğan bebeklerde ve bazı kronik hastalıklarda K vitamini eksikliği daha sık görülebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastalarda da K vitamini alımı dikkatle izlenir çünkü bu ilaçlar K vitaminiyle etkileşime geçebilir. K vitamini eksikliği tedavisi vitamin takviyeleri ve altta yatan sağlık sorunlarının tedavisiyle gerçekleştirilir[3].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda ürünlerinde ve vitamin, mutivitamin ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Tüm Vitamin Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

OmePa DK2 Omega 3 Vitamin D ve MK-7 50 Kapsül

Dynavit Vitamin D3K2 10 ml Sprey

VeNatura D3K2 (11,25 mcg) Takviye Edici Gıda 20 ml

Naturalnest Vitamin D3K2 Damla 10 ml

Zade Vital D3+K2 Vit Blister 30 Kapsül

Orzax Ocean D3K2 Vitamin Damla 20 ml

Referanslar

1. K vitamini. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren tr.wikipedia.org/wiki/K_vitamini
2. K Vitamini Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur? Eksikliği ve Faydaları. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.florence.com.tr/guncel-saglik/k-vitamini
3. K vitamini nedir? Eksikliği ve faydaları. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren magnethastanesi.com.tr
4. K Vitamini Nedir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.dynavit.com.tr/aradiginbilgi/k-vitamini-nedir
5. K Vitamini Nedir? K Vitamini Ne işe Yarar?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.youplus.com.tr

Etiketler: vitamin, k vitamini, d3k2 vitamin, takviye edici gıda, besin gıda takviyesi
Temmuz 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR