Krill Yağı (Krill Oil) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Krill Yağı (Krill Oil) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Krill yağı, insan sağlığı için çok önemli bir Omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Fakat pek çok insan balık yağını bildiği kadar krill yağını bilmemektedir. Oysaki krill yağı da en az balık yağı kadar Omega-3 bakımından takviye edici gıda özelliği göstermektedir.

Krill yağı adı verilen bu yağ, antarktik krill adı verilen bazı kabuklu deniz canlılarında elde edilmektedir. Aynı zamanda kril balığı birçok hayvan için de iyi bir besin kaynağı olmaktadır. Krill yağı da balık yağı gibi Omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA yağ asitlerini barındırmaktadır. Ancak krill yağındaki bu yağ asitleri balık yağına kıyasla daha değişik bir yapıdadır ve bu nedenle vücutta kullanım şeklini değiştirmektedir.

Kril yağı dış görünüş açısından da balık yağından farklı olmaktadır. Balık yağı genellikle sarı tonlarında bulunurken, krill oil yağı ise astaksantin adlı antioksidan maddesi nedeniyle kırmızımsı bir renge sahip olmaktadır.

Kril Yağı Mı Balık Yağı Mı?

Krill yağı da balık yağına benzer şekilde yüksek oranlarda EPA ve DHA barındırmaktadır. Fakat yapılan bazı araştırmalara göre, krill yağındaki emilim balık yağına oranla çok daha iyidir. Özellikle Krilom Ultra Krill Oil gibi kapsül formdaki krill yağlarının daha etkili olduğu düşünülmektedir. Oysa, balık yağında bulunan yağ asitleri trigliserit formda olmaktadır. Krill yağında ise fosfolipit yapıda olduğu gözlemlenmiştir. Bu durumda birçok uzmana göre yağ asitlerinin emilimini ve etkisini arttırmaktadır.

Yapılan bir araştırmaya katılım gösteren deneklere hem balık yağı hem de krill yağı verilmiştir ve yağlar verildikten 72 saat sonra kan testi yapmışlardır. Bu teste göre krill yağı verilen gruptaki kişilerin EPA ve DHA seviyeleri daha yüksek çıkmaktadır. Bu da çok net bir şekilde krill yağının vücutta daha kolay emildiğini göstermektedir.

Krill Yağı Faydaları Nelerdir?

Kril yağının pek çok faydası vardır. Bunlar; sağlıklı yağlar açısından mükemmel bir kaynak olması, içerdiği omega-3 ve astaksantin adı verilen antioksidanlar sayesinde enflamasyonla mücadeleye yardımcı olması, eklem ağrılarını ve artrit semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olması, kan lipit düzeylerini ve kalp hastalığı için diğer risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olması olarak sıralanabilmektedir.

Etiketler: krill yağı, krill oil, krill yağı nedir, krill yağı faydaları nelerdir, krill yağı mı balık yağı mı, sağlıklı yaşam, takviye edici gıdalar
Haziran 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR