Magnezyum Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Magnezyum Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Magnezyumun vücut için önemi.

Magnezyum, vücut için hayati öneme sahip olan bir mineraldir. Birçok biyokimyasal süreçte yer alır ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Magnezyumun sağlık üzerine pek çok faydası bulunmaktadır. Bu yazıda, magnezyumun sağlık üzerindeki etkilerini ve magnezyumun faydaları hakkında sık sorulan soruların cevaplarını bulacaksınız[1].

Evet, magnezyum vücudun sağlıklı işleyişi için gereklidir ve günlük olarak alınması önemlidir. Magnezyum, birçok biyokimyasal reaksiyonda rol oynar ve kas fonksiyonlarından sinir sistemi sağlığına, kemik sağlığından enerji üretimine kadar birçok önemli süreci etkiler[2].

Magnezyum vücutta en bol bulunan minerallerden biridir. Doğal olarak bazı besinlerden, magnezyum takviyelerinden ya da antiasit ve laksatif gibi ilaçlardan vücudun magnezyum ihtiyacı karşılanabilir. Protein sentezlenmesinden kemik sağlığının korunmasına, kan basıncı ile kas ve sinir sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesine kadar pek çok kimyasal reaksiyonda görevli 300’den fazla enzimin yapısına katılır. Ayrıca kalp kaslarının kasılıp gevşeme fonksiyonuna yardımcı olarak kalbin düzenli bir şekilde atmasını sağlayan sinir iletiminden sorumludur. Vücuttaki magnezyumun büyük bir miktarı kemiklerde depolanır. Uzun süreli magnezyum yetersizliği kalp krizi, inme, diyabet ve osteoporoz gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca kanda düşük magnezyum seviyeleri kalsiyum ve potasyum emilimini de etkileyerek bu minerallerin de eksikliğine yol açabilir. Magnezyum faydaları için günlük olarak alınması gereken magnezyum miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir:[3].

Magnezyumun fiziksel ve zihinsel sağlığa faydaları.

Nörolojik sağlık söz konusu olduğunda magnezyum malat koruyucu faydalar sağlayabilir. Araştırmalar, sinir hücrelerinin sağlığını ve işlevini destekleyerek nörodejeneratif hastalık riskini potansiyel olarak azaltabileceğini öne sürüyor. Bu, magnezyum malatı sağlıklı bir beyni korumak için değerli bir mineral haline getirir[4].

Magnezyum, beyin fonksiyonu ve ruh halinde kritik bir rol oynar. Düşük magnezyum seviyeleri, artmış depresyon riskiyle ilişkilidir. Modern gıdaların (işlenmiş besinler), düşük magnezyum içeriğinin depresyonla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Depresyondaki yaşlı yetişkinlerde yapılan bir çalışmada, günlük 450 mg magnezyumun ruh halini bir antidepresan ilaç kadar etkili şekilde iyileştirdiği gözlenmiştir[5].

Bağırsak hareketlerini teşvik ederek düzensizlikten kaynaklanan rahatsızlığı hafifletir. Kabızlıkla uğraşan kişiler için magnezyum malat, sağlıklı yaşam rutinlerine hoş bir katkı olabilir. Dahası, irritabl bağırsak sendromunu (IBS) yönetenler için potansiyel faydalar sunarak sindirim rahatsızlığını hafifletmeye ve genel sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur[4].

Magnezyumun tıpta, gıdada ve endüstride çeşitli kullanımları.

Magnezyum malat: Magnezyum ve malik asit kombinasyonundan oluşan bir magnezyum takviyesi formudur. Kolay emilir ve vücut tarafından kullanılabilirliği yüksektir. İltihap önleyici etkiye sahip olan bu form depresyon tedavisinde kullanır ve egzersiz performansını artırıcı etki gösterebilir. 9[3].

Magnezyum sitrat, turunçgillerde doğal olarak bulunan ve ekşi tat veren sitrik asite bağlı bir magnezyum şeklidir. Yapay olarak da üretilen sitrik asit, gıda endüstrisinde sıklıkla koruyucu ve lezzet arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Magnezyum sitrat, sindirim sisteminde diğer formlardan daha kolay emilmektedir. Doğal müshil etkisi nedeniyle, bazen kabızlığı tedavi etmek için daha yüksek dozlarda da kullanılır[6].

Magnezyum malat, belirtildiği şekilde alındığında genellikle güvenlidir ve iyi tolere edilir. Bununla birlikte, herhangi bir takviye gibi, magnezyum malat da fazla miktarda alındığında yan etkilere neden olabilir veya belirli ilaçlarla etkileşime girebilir; bu nedenle, potansiyel etkileşimleri dışlamak ve ihtiyaçlarınız için en iyi dozu belirlemek için doktorunuzla konuşmanız önemlidir[4].

Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm besin gıda takviye ürünlerde aile hekimi tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu paylaşım tavsiye niteliğinde değil bilgilendirme maksatlıdır.

Nutraxin Magnesium Magnezyum 250 mg 60 Tablet

Naturalnest Magnezyum 60 Tablet

Venatura Magnezyum Malat 60 Kapsül 100mg

Referanslar

1. Magnezyumun Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.livhospital.com/liv-saglik-kosesi/magnezyumun-faydalari
2. Magnezyum Nedir? Eksiklik Belirtileri. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.koruhastanesi.com
3. Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
4. Magnezyum Malat Nedir? Ne işe yarar, faydaları nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.vitafenix.com
5. Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir? | Güven Hastanesi. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.guven.com.tr
6. 10 FARKLI MAGNEZYUM ÇEŞİDİ VE MUCİZE ETKİLERİ. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.drbanucayci.com

Etiketler: magnezyum,magnezyum içeren besinler,doğal magnezyum,hangi magnezyum, magnezyum eksikliği, magnezyum faydaları
Mart 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR