Magnezyum faydaları, takviye formların emilim oranına ve vücut tarafından kullanılabilir olmasına bağlıdır. Bu bağlamda magnezyum sitrat ve glisinat, magnezyum oksit ve sülfata oranlar daha iyi emilebilir. (7) Magnezyum takviye çeşitlerini yakından inceleyecek olursak:[3].
Magnezyum mineralinin sitrik aside bağlanarak oluşturduğu magnezyum sitrat, en çok tercih edilen magnezyum çeşitleri arasında yer alır. Sitrik asit narenciyelerde doğal olarak bulunan ve onlara ekşi bir tat sağlayan asit çeşididir. Yapılan çalışmalar magnezyum sitrat formundaki takviyelerin biyoyararlanımının oldukça yüksek olduğunu gösterir. Bir başka deyişle sindirim sisteminde diğer magnezyum formlarına oranla daha kolay emilir.1,3[4].
Magnezyum vücutta en bol bulunan minerallerden biridir. Doğal olarak bazı besinlerden, magnezyum takviyelerinden ya da antiasit ve laksatif gibi ilaçlardan vücudun magnezyum ihtiyacı karşılanabilir. Protein sentezlenmesinden kemik sağlığının korunmasına, kan basıncı ile kas ve sinir sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesine kadar pek çok kimyasal reaksiyonda görevli 300’den fazla enzimin yapısına katılır. Ayrıca kalp kaslarının kasılıp gevşeme fonksiyonuna yardımcı olarak kalbin düzenli bir şekilde atmasını sağlayan sinir iletiminden sorumludur. Vücuttaki magnezyumun büyük bir miktarı kemiklerde depolanır. Uzun süreli magnezyum yetersizliği kalp krizi, inme, diyabet ve osteoporoz gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca kanda düşük magnezyum seviyeleri kalsiyum ve potasyum emilimini de etkileyerek bu minerallerin de eksikliğine yol açabilir. Magnezyum faydaları için günlük olarak alınması gereken magnezyum miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir:[3].
Optimum sağlık için magnezyumu diyetinize nasıl dahil edebilirsiniz?
Yeterli magnezyum tüketmek vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde yerine getirilmesine yardımcı olabilir. Magnezyum eksikliğini önlemek ve magnezyum faydaları için diyetinizde magnezyum içeren besinler eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu besinleri tüketmekte zorlanıyorsanız ya da düzenli bir beslenme programına sahip değilseniz magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz. Magnezyum takviyesi faydaları aşağıdakileri içerebilir:[3].
Yeterli ve dengeli bir diyet ile vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum karşılanabilir. Yüksek alkol tüketimi, böbrek hastalıkları, bazı ilaçlar, çölyak hastalığı gibi bazı durumlarda yeterince magnezyum alınmayabilir. Magnezyum eksikliği ile ilgili belirtiler, genel sağlık durumunuz iyiyse uzun süre magnezyum açısından yetersiz beslendiğinizde ortaya çıkar. Magnezyum eksikliği belirtileri şunlardır:[5].
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, sağlıklı bir birey günde ortalama olarak 280 ila 350 mg bandında magnezyum almalıdır. İnsanlar genellikle gıdalardan günlük dozajda magnezyumlarını alır ve takviye almasına gerek kalmaz. Yiyeceklerden doğal bir şekilde yüksek seviyede magnezyum almak güvenliyken, diyete büyük miktarlarda takviye eklemek tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Magnezyum takviyelerinin bilinçsiz ve aşırı kullanımı toksik olabilir[6].
Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm besin gıda takviyesi ürünler de aile hekimi tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil bilgilendirme amaçlıdır.
Venatura Kids Magnezyum Şurup 100 ml
Assos Magnesium Diasporal Granül 20 Saşe
Solgar Calcium Magnesium Plus Zinc 100 Tablet
Referanslar
1. Magnezyum Çeşitleri Nelerdir? Ne İçin Kullanılırlar?. (n.d.) geri alındı March 14, 2024, itibaren www.vitocco.com.tr/mineraller/magnezyum-cesitleri-nelerdir
2. (n.d.) geri alındı March 14, 2024, itibaren www.medicalpark.com.tr/magnezyum-eksikligi/hg-2019
3. Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 14, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
4. Magnezyum Nedir? Magnezyum Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 14, 2024, itibaren www.vitocco.com.tr
5. Magnezyum. (n.d.) geri alındı March 14, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/magnezyum/