Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?

Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?

Magnezyum nedir ve vücut için neden önemlidir?

Magnezyum vücut için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Birçok biyokimyasal süreçte yer alır ve sağlıklı yaşam için gereklidir. Magnezyumun sağlık açısından birçok faydası vardır. Bu yazımızda magnezyumun sağlığa etkileri ve magnezyumun faydaları hakkında sıkça sorulan soruların yanıtlarını bulacaksınız [1].

Magnezyumun faydaları kas ve kemik sağlığından, atletik performansın iyileştirilmesine, migrenden kalp ritminin düzenlenmesine ve insülin direncine kadar birçok konuyu içerir. Peki magnezyum nedir ve ne işe yarar? Magnezyumun faydaları nelerdir? Hangi besinler magnezyum içerir? Detaylar burada. [3].

Hangi magnezyum takviyesinin size uygun olduğunu öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Her takviyenin farklı dozajları ve kullanım yöntemleri vardır. Takviye kullanımına ilişkin tüm detayları doktorunuza danışarak öğrenin.Takviyelerin doğru kullanımı, etkinlikleri açısından çok önemlidir. Ayrıca bazı ilaçlarla birlikte magnezyum takviyesi almak da zararlı olabileceğinden, aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirmelisiniz. Önerilenden fazla magnezyum dozu kullanmak böbrek sorunlarına, mide kramplarına, ishale ve diğer sorunlara neden olabilir ve aşırı dozda kalp durması ve ölüme yol açabilir. 8[5].

Magnezyumdan en fazla faydayı elde etmek için hangi formu kullanmanız gerektiğine siz ve doktorunuz karar verebilirsiniz. Magnezyum takviyelerinin önerilen dozu genellikle 200-400 mg arasındadır. Ancak magnezyum takviyelerinin süresi ve dozajı doktor kontrolünde olmalıdır. 7 Magnezyum kadar önemli bir mineral olan demir hakkında daha detaylı bilgi için “Demir Mineralinin Faydaları” yazımızı okuyabilirsiniz [4].

Takviye formundaki magnezyum türlerinin vücut üzerinde farklı etkileri vardır. Aynı şekilde magnezyumun da farklı türleri ve faydaları bulunmaktadır. Örneğin, kan basıncını düşürmek için magnezyum taurat kullanılabilir ve kabızlığı önlemek için magnezyum sitrat kullanılabilir. Magnezyum takviyeleri kullanmak, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli bir rol oynayan mineral magnezyumun alımını arttırmanın etkili ve basit bir yoludur. Magnezyum eksikliklerini düzeltmekle kalmaz, aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesinden uyku kalitesinin iyileştirilmesine ve sindirim semptomlarının hafifletilmesine kadar sağlık üzerinde birçok faydalı etkiye sahip olabilir. Magnezyum içeren takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmalı ve magnezyumun türüne göre dozajı ayarlamalısınız. 3[5].

Yeterli magnezyum tüketmek vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde yerine getirilmesine yardımcı olabilir. Magnezyum eksikliğini önlemek ve magnezyum faydaları için diyetinizde magnezyum içeren besinler eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu besinleri tüketmekte zorlanıyorsanız ya da düzenli bir beslenme programına sahip değilseniz magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz. Magnezyum takviyesi faydaları aşağıdakileri içerebilir:[4].

Magnezyum taurat, düşük magnezyum seviyelerini normale döndürmenin yanı sıra obezite, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Vücut hücrelerindeki kalsiyum ve sodyum seviyelerinin azalmasına katkıda bulunarak kan basıncının düşürülmesini destekleyebilir. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine, kalp sağlığının desteklenmesine, kan pıhtılarının önlenmesine yardımcı olmak da magnezyum taurat faydaları arasında sayılabilir. Ancak magnezyum tauratın kalp sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yapılan çalışmalar yetersizdir ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde magnezyum takviyelerin doktor önerisi olmadan kullanılması önerilmez.1,3,4[5].

Farklı türde magnezyum takviyeleri mevcuttur ve doğru olanın nasıl seçileceği.

Hangi magnezyum takviyesinin sizin için uygun olduğunu öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Her bir takviye formunun dozu ve kullanım şekli farklıdır. Takviye kullanımı ile ilgili tüm detayları doktorunuza danışarak doğru bir şekilde kullanmanız, takviyenin etkinliği açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bazı ilaçlar ile birlikte takviye magnezyum çeşitleri almak sakıncalı olabilir, bu nedenle doktorunuzu kullandığınız tüm ilaçlar hakkında bilgilendirmeniz de gerekir. Önerilen dozun üzerinde magnezyum kullanmak böbrek sorunları, mide krampları, ishal gibi problemlerin yanı sıra aşırı dozlarda alınması kalp durmasına ve ölüme yol açabilir.8[5].

Maksimum magnezyum faydaları için hangi formu kullanmanız gerektiğine doktorunuz ile birlikte karar verebilirsiniz. Magnezyum takviyesinin önerilen dozları genellikle 200-400 miligram arasında değişiklik gösterir. Ancak magnezyum takviyesi için kullanma süresi ve dozu doktor kontrolünde olmalıdır.7 Magnezyum kadar önemli bir diğer mineral olan demir hakkında daha detaylı bilgiler için “Demir minerali faydaları” yazımızı okuyabilirsiniz[4].

Takviye formundaki magnezyum çeşitleri, vücut üzerinde farklı etkilere sahiptir. Benzer şekilde magnezyum çeşitleri ve faydaları da farklıdır. Örneğin magnezyum taurat kan basıncının düşürülmesi magnezyum sitrat ise kabızlığın önlenmesinde faydalı olabilir. Magnezyum takviyeleri kullanmak, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli görevler üstlenen magnezyum minerali alımını artırmanın etkili ve basit yoludur. Sadece magnezyum eksikliğini gidermekle kalmaz, aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesinden uyku kalitesini artırmaya ve hazımsızlık semptomlarının hafifletilmesine kadar sağlık üzerinde pek çok faydalı etkiler sağlayabilir. Magnezyum içeren takviyeler kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalı ve gereksinime göre magnezyum çeşidi ile doz ayarlaması yapılmalıdır.3[5].

Magnezyum Mineral İçerikli Takviye Edici Gıdalar 

Orzax Ocean ExtraMag Üçlü Kombinasyon Takviye Edici Gıda 60 Tablet

Magnimore Plus 120 Tablet

Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm besin gıda takviyesi ürünlerde aile hekiminin tavsiyesi ile kullanım yapılmalıdır. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil bilgilendirme amaçlıdır. 

Referanslar

1. Magnezyumun Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.livhospital.com/liv-saglik-kosesi/magnezyumun-faydalari
2. Magnezyum Nedir? Faydaları Nedir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.trendyol.com/s/magnezyum-faydalari-blog
3. Magnezyum nedir, ne işe yarar? Magnezyum faydaları nelerdir? Hangi besinlerde var?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.ntv.com.tr
4. Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
5. Magnezyum Çeşitleri Nelerdir? Ne İçin Kullanılırlar?. (n.d.) geri alındı March 23, 2024, itibaren www.vitocco.com.tr/mineraller/magnezyum-cesitleri-nelerdir

Etiketler: magnezyum,magnezyum içeren besinler,doğal magnezyum,hangi magnezyum, magnezyum eksikliği, magnezyum faydaları
Mart 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR