Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?

Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?

Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun vücuttaki rolünü ve önemini kavramak.

Magnezyum insan vücudunda en çok bulunan minerallerden birisidir. Magnezyum, enerji üretimi, protein ve nükleik asit sentezi, hücre bölünmesi, kas kasılması gibi birçok biyolojik olayda görev alır. Magnezyum için vücudun olmazsa olmazlarından biri diyebiliriz. Bazı durumlarda besinlerden alınan magnezyum yeterli gelmeyebilir. Bu durumlarda vücuda magnezyum takviyesi almak en çok tercih yöntemlerden birisidir. Magnezyum takviyesi tablet, kapsül ve saşe gibi birçok formda olup, oral yolla alınabilmektedir[1].

Magnezyum, İnsan vücuduna pek çok faydası bulunan ve yüzlerce enzim reaksiyonunda önemli bir rol oynayan bir tür mineral çeşididir. Kas ve sinir sisteminin işleyişine yardımcı olmak, kan basınç değerlerini kontrol altına almak ya da bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi görevleri vardır. Magnezyum faydaları arasında kemik gelişimini güçlendirmek, diyabet hastalarının insülin direncini düzenlemek ve baş ağrılarını azaltarak önlemek yer alır[2].

Magnezyum vücuda faydaları olan temel bir mineraldir. Eksikliği halinde besinlerle karşılamak daha uzun sürebilir. Eksikliğini daha kısa sürede gidermek için takviye şeklinde doktor kontrolünde tüketilmesi önerilir. Besin takviyeleri hakkında ayrıntılı bilgiler için “Takviye edici gıda ne işe yarar?” yazımızı okuyabilirsiniz. Magnezyum takviyesi farklı formlarda satışa sunulur. Magnezyum çeşitleri ve faydaları için öncelikle hangi formun size uygun olduğunu bilmeniz gerekir[3].

Genel sağlık için magnezyum takviyesinin faydaları.

Yeterli magnezyum tüketmek vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde yerine getirilmesine yardımcı olabilir. Magnezyum eksikliğini önlemek ve magnezyum faydaları için diyetinizde magnezyum içeren besinler eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu besinleri tüketmekte zorlanıyorsanız ya da düzenli bir beslenme programına sahip değilseniz magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz. Magnezyum takviyesi faydaları aşağıdakileri içerebilir:[3].

Magnezyum faydaları arasında kas ve kemik sağlığından egzersiz performansı arttırmaya, migren ağrılarına, kalp ritmi düzenlemeye ve insülin direncine kadar bir çok konu yer alıyor. Peki, magnezyum nedir, ne işe yarar? Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum hangi besinlerde var? İşte ayrıntılar.[4].

Magnezyum faydaları, takviye formların emilim oranına ve vücut tarafından kullanılabilir olmasına bağlıdır. Bu bağlamda magnezyum sitrat ve glisinat, magnezyum oksit ve sülfata oranlar daha iyi emilebilir. (7) Magnezyum takviye çeşitlerini yakından inceleyecek olursak:[3].

Magnezyum takviyesi yaparken riskler ve dikkat edilmesi gereken noktalar.

Magnezyum takviyesi alırken ve diğer tüm gıda takviyelerini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mevcut bir sağlık probleminizin bulunup bulunmadığıdır. Özellikle ciddi bir böbrek rahatsızlığınız var ise hekiminize danışmanız çok önemlidir. Ek olarak bazı magnezyum formlarının kullanımında ishal gibi yan etkiler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda takviye kullanımına bir süre ara verilmelidir[1].

Magnezyum takviyeleri genellikle iyi tolere edilseler de belirli idrar söktürücüler, kalp ilaçları veya antibiyotik alan kişiler için güvenli olmayabilir. Bu nedenle magnezyum takviyesi almadan önce doktora mutlaka başvurulmalıdır. Böbrek hastalığı veya şiddetli kalp hastalığı olan kişiler, yalnızca doktor gözetiminde magnezyum takviyesi almalıdır[5].

Magnezyum takviyesi nasıl alınır diye sorulduğu zaman buna oral yol cevabını verebiliriz. Magnezyum takviyesi tablet, kapsül ve saşe formlarında ve oral yol ile alınabilen bir takviyedir. Magnezyum takviyesi alırken maksimum etkisinden yaralanabilmek için vücut tarafından emiliminin yüksek olması gerekmektedir. Bu nedenle kullanılan magnezyum formuna göre alınacağı zaman ve açlık/tokluk durumu göz önünde bulundurulmalıdır[1].

Referanslar

1. Magnezyum Takviyesi Ne İşe Yarar? Ne Zaman Alınmalı?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.vitafenix.com
2. Magnezyum Nedir? Faydaları Nedir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.trendyol.com/s/magnezyum-faydalari-blog
3. Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
4. Magnezyum nedir, ne işe yarar? Magnezyum faydaları nelerdir? Hangi besinlerde var?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.ntv.com.tr
5. Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir? | Güven Hastanesi. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.guven.com.tr

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda, vitamin ve mineral ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Tüm Takviye Edici Gıda Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Magnezyum İçerikli Ürünleri İncelemek için TIKLAYINIZ.

Nutraxin Magnesium 250 mg 60 Tablet

Orzax Ocean ExtraMag Üçlü Kombinasyon Takviye Edici Gıda 60 Tablet

Solgar Magnesium Citrate 60 Tablet

Solgar Magnesium With Vitamin B6 100 Tablet

Vitabiotics Osteocare Kalsiyum Magnezyum Vitamin 30 Tablet

Magnimore Plus Magnezyum İçeren Takviye Edici Gıda 60 Kapsül

Etiketler: magnezyum, vitamin, takviye edici gıda, malat, magnimore
Temmuz 09, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR