Omega 3 Nedir? Omega-3 Faydaları Nelerdir?

Omega 3 Nedir? Omega-3 Faydaları Nelerdir?

Omega 3 Nedir? Omega-3 Faydaları Nelerdir?

Omega-3 yağ asitlerini anlamak.

Omega 3; vücut için gerekli olan ama vücutta üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Öncelikli olarak balık yağının omega 3 yağ asitleriyle aynı olmadığı bilinmelidir. Omega 3’ler genelde balık yağından elde edilir; fakat bunların balık dışında da besinsel kaynakları vardır[1].

Omega 3 aynı zamanda ω − 3 yağ asitleri veya n − 3 yağ asitleri olarak da tanımlanan bir grup çoklu doymamış yağ asiti türüne verilen isimdir. Omega 3 hayvanlarda lipit metabolizmasının, yani yağın vücut tarafından enerjiye çevrilmesinin önemli bileşenlerindendir ve doğada yaygın olarak bulunur. Omega 3’ün insanların beslenmesinde ve fizyolojisinde önemli görevleri vardır. İnsan vücudunun kas aktivitesinden hücre büyümesine kadar birçok işlev için Omega 3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır[2].

Omega 3 yağ asitleri, besinlerden almanız gereken, kimyasal yapısında çift bağ içeren, bir çoklu doymamış yağ ailesidir. "Omega" olarak adlandırma geleneği, çift bağın yağ asidi molekülüne yerleşimiyle ilgilidir. Sağlık için gerekli olduklarından bunlar esansiyel yağ asitleri olarak da isimlendirilirler ve vücudunuz diğer yağlar gibi omega 3 yağ asitlerini de üretemez[3].

Omega-3 yağ asitlerinin sağlığa faydaları.

Omega 3 yağ asitleri, vücutta önemli rolleri olan ve sağlığa faydalı esansiyel yağ asitleri grubudur. Omega 3 vücut tarafından sentezlenmediğinden dolayı düzenli şekilde tüketilen besinler yoluyla alınabilir. Omega 3 aynı zamanda bir enerji kaynağıdır ve vücuttaki organların düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Omega 3 faydaları, vücut işleyişinin ve organ fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam etmesinde önemli bir yere sahiptir. “Omega 3 ne işe yarar?”, “Omega 3 nasıl kullanılır?” ve “Omega 3 hangi besinlerde var?” sorularının daha kapsamlı yanıtlarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz. (1)[4].

Omega 3 faydaları ile insan sağlığı için önemli bir bileşendir. Bu yağ asitleri damar ve kalp sağlığını korumada destek sunar. Bu yararı ile trigliserit düzeylerini azaltır, HDL’yi artırır. Felç ve kalp krizi gibi risklerin azaltılmasında da yardımcıdır. Bunun yanında yüksek tansiyonun önlenmesinde de destek sağlar. Bu yağ asitlerinin ayrıca antiinflamatuar etkisi bulunur. Bu özelliği ile de iltihaplı bağırsak hastalıklarında ve otoimmün kaynaklı romatolojik hastalıklarda da koruyucudur. Bunun yanında bağışıklığın desteklenmesinde ve vücuttaki hücre çoğalmasının kontrol altında tutulmasına da destek sunar. Fizyolojik yararlarının yanı sıra bazı nörolojik hastalıkların neden olduğu semptomların azaltılmasında da yardımcıdır. Yaşlanma nedeniyle yaşanan görme kayıplarının önlenmesini de sağlar. Anne karnındaki bebeklerin beyin gelişiminde merkezi sinir sistemine, göz sağlığından bedensel gelişimine katkıda bulunur[5].

Omega 3, insan sağlığı bakımından önemli olan ve dışarıdan alınarak da tüketilebilen yağ asitlerine verilen isimdir. İçerisinde yer alan asitlerin sağlık bakımından pek çok faydası bulunmaktadır. Genellikle balık yağından elde edilen ancak balık yağı dışında da birçok besinden alınabilen yağ asitlerinin faydaları üzerine bazı araştırma ve inceleme yapılmaktadır. Omega 3 içeriğine sahip besinlerin tüketimine önem veren kişilerin sayıları da gün geçtikçe artmaktadır[6].

Omega-3 kaynakları ve önerilen günlük alım miktarı.

“Günlük 2500 ve 3000 mg Omega-3’ün vücudun ihtiyacını karşılaması için yeterli olduğunu anlatan Uzmanlar, ürünleri seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda şunları anlattı: “Omega-3 vitamin hapı değil, balık yağıdır. Bu nedenle saf olarak tabletler halinde üretilir. Omega-3 hapı tok karnına, sabah ya da akşam tüketilmesi gerekir. Burada önemli iki nokta şu ki, piyasada bulunan omega-3 ilaçlarının, DHA ve EPA içerikleri farklı miktarda olabiliyor. DHA (docosa hexaenoic acid) ve EPA (eicosa pentaenoic acid), omega-3 yağ asitlerinin kısaltılmış isimleridir. Omega-3 hapının içindeki EPA miktarının en az 900 mg olması, kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili riskleri azaltabilmesi için önem taşıyor. Satın alırken mutlaka toplam doza ve içeriğindeki EPA oranına dikkatle bakmak gerekiyor.”[7].

Vücut, besinlerden alınan omega 3’ü, takviye olarak alınan omega 3’ten daha fazla kullanır. Haftada 2-3 kez balık tüketen bir bireyin, bugünlerde birer gram omega 3 aldığı söylenebilir. Öncelik omega 3’ün besinlerden alınmasıdır; fakat özel bir sağlık durumu varsa takviye olarak omega 3 kullanılabilir[1].

Bitkisel bazlı omega 3 kaynakları arasında en yaygın olarak tüketilen grup kuru yemişlerdir. Özellikle ceviz ve fındık vücudun en önemli omega 3 kaynaklarından birisidir. Bunun yanında çeşitli bitkisel yağlar ve tohumlar (keten tohumu, keten tohumu yağı, chia tohumu, kanola yağı) da içerisinde omega-3 asitlerini barındırır. Bunlara ek olarak pırasa, ıspanak, semizotu ya da lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde, avokado ve soya ürünlerinde de kayda değer miktarda omega 3 bulunmaktadır[8].

Kozmetik, dermokozmetik ve tüm cilt bakım ürünlerinde dermatolog tavsiyesi ile kullanım öneririz. Besin gıda takviyesi ürünleri normal beslenmenin yerine geçmez. Tüm takviye edici gıda, vitamin ve mineral ürünlerinde aile hekiminleri tavsiyesi ile kullanım öneririz. Bu yazı tavsiye niteliğinde değil genel bilgilendirme maksatlıdır.

Omega 3 - Balık Yağı ve Krill Oil Ürünlerini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Möllers Omega 3 250 ml Tutti Frutti Aromalı Balık Yağı

Ocean Plus 1200 mg 50 Kapsül Balık Yağı

iMom Omega 30 Kapsül

Exeltis Regenesis Max 30 Kapsül

Ocuvite Complete 60 Kapsül

OmePa Q10 - Omega 3 Ve Koenzim Q10 (Ubiquinol) - 30 Yumuşak Kapsül

Referanslar

1. Omega 3 ve Balık Yağı Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/hayat/omega-3un-faydalari-nelerdir/
2. Omega 3 Nedir? Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/omega-3/
3. Omega 3 Faydaları ve Omega 3 İçeren Besinler. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.florence.com.tr/omega-3
4. Omega 3 Nedir? Omega-3 Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.youplus.com.tr
5. Omega 3 Nedir? Omega 3 Yararları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.buyukanadoluhastanesi.com
6. Omega 3'ün Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren npistanbul.com/omega-3un-faydalari-nelerdir
7. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren yeditepehastaneleri.com
8. Omega 3 Nedir? Omega 3’ün Faydaları Nelerdir?. (n.d.) geri alındı July 9, 2024, itibaren www.cerrahi.com.tr/omega-3-nedir-omega-3-faydalari-nelerdir

Etiketler: omega3, omega 3, balık yağı,
Temmuz 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR