Salisilik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?
Salisilik Asit En Yaygın Kullanılan Topikal Yüz Asitlerinden Biridir! İşte Nasıl Kullanılır!
Tüm asitler korkutucu kimyasallardır. Doğru konsantrasyonda kullanıldığında, bazı asitler cildimiz üzerinde harika etkilere sahip olabilir. Yüz asitleri , akneyle mucizevi bir şekilde savaşabilen , koyu lekeleri ve hiperpigmentasyon izlerini, yara izlerini, kırışıklıkları ve yaşlılık lekelerini giderebilen ve cilt rengini eşitlemeye yardımcı olabilen düşük konsantrasyonlu hafif organik asitlerdir .
Bu inanılmaz yüz asitlerinden biri de Salisilik asittir . Uzun zamandır cilt bakım endüstrisinde kullanılmaktadır ve akneyle savaşmaya karşı çok etkili bir peeling ve çare olduğu görülmüştür . Salisilik asidin cilt sağlığı üzerinde birçok faydalı etkisi vardır . Bu makale Salisilik asidi ve salisilik asidin topikal olarak nasıl kullanılacağını tartışacaktır.
Salisilik Asit, BHA veya Beta Hidroksi Asitler olarak sınıflandırılır. Piyasada reçetesiz bir ürün olarak kolayca bulunur. Çeşitli dermatolojik rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir bileşen olarak cilt bakım ürünlerinde kullanılan renksiz bir asittir.
Salisilik asit, bir söğüt ağacının kabuğundan elde edilir. Bu söğüt ağaçlarına bilimsel olarak "Salix alba" denir. Salisilik Asit adını buradan almıştır. Yüzyıllar önce, eski Mısırlılar Salisilik asidi bir ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç olarak kullandılar. Salisilik asit, iltihapsız akne ve akne izlerinin yanı sıra cildin hiperpigmentasyonuyla mücadelede harika bir şekilde çalışır. Ayrıca siğillere, nasırlara, saçkıranlara ve kepeğe karşı da bir çaredir. Salisilik asit ayrıca sedef hastalığı , keratosis pilaris ve seboreik dermatit gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçların aktif bir bileşenidir.
Salisilik Asit Ciltte Nasıl Etki Eder?
Salisilik asit, iltihaplı akne benzeri sivilceler ve püstüllerden ziyade iltihaplı olmayan asitlerde daha iyi çalışır. Siyah noktaları ve beyaz noktaları ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve ciltte daha fazla sivilce çıkmasını önlemeye yardımcı olur. Salisilik asidin ciltte nasıl çalıştığına bakalım.
Cildiniz sürekli olarak sebum (cildin doğal yağı) üretir ve eski ve ölü deri hücrelerini döker. Bu sebum ve ölü deri hücreleri genellikle cilt gözeneklerinde ve kıl foliküllerinde birikir ve bunları tıkar. Bu, siyah noktaların (açık tıkalı gözenekler) ve beyaz noktaların (kapalı tıkalı gözenekler) oluşumuna yol açar. Bu tıkalı gözeneklerde ayrıca bakteri istilası vardır. Bu tür tıkalı gözenekler iltihaplanırsa, irinle dolar ve sivilce veya püstül oluşturur.
Topikal Salisilik Asitin Akne Karşıtı İlaç Olarak Kullanımı
Cilde uygulandığında, salisilik asit gözenekleri açmak ve biriken ölü deri hücrelerini ve sebumu eritmek için daha derin dermal katmanlara nüfuz eder. Daha sonra döküntüleri temizler ve cildi temizler. Salisilik
asidin bu komedolitik özelliği tıkalı gözenekleri açmaya ve akneyi azaltmaya yardımcı olur ve cildin genişlemiş gözeneklerini daha da tıkar.
Salisilik asit ayrıca bakteriyostatik özelliğe sahiptir. Ciltte bulunan bakterileri öldürmez ancak çoğalmalarını etkili bir şekilde yavaşlatabilir. Akneden sorumlu bakteri sayısını azaltarak akne ve sivilcelerin yayılmasını önler.
Topikal Salisilik Asitin Peeling Etkisi
Salisilik asit aynı zamanda hemolitik bir özelliğe sahiptir. Daha yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında, salisilik asit en sık kullanılan kimyasal peelinglerden biridir. Dermal katmanlara nüfuz eder, ölü ve kurumuş cilt hücrelerini yüzeysel katmanlardan çözer ve alttaki genç cilt hücrelerini ortaya çıkarır. Bu işleme deskuamasyon denir. Ayrıca daha yeni cilt hücrelerinin büyümesini de destekler.
Salisilik asidin keratolitik ve komedolitik özelliklerinin yanı sıra, kaşıntı önleyici, analjezik ve antiinflamatuar etkileri de vardır. Salisilik asit ayrıca ateşi düşürmeye yardımcı olur.
Cilt Bakımında Önerilen Form ve Dozaj Nedir?
Farklı cilt tipleri farklı salisilik asit konsantrasyonlarına ihtiyaç duyar. Topikal salisilik asit kullanmaya başlamadan önce dermatoloğunuza danışmanız her zaman akıllıca olacaktır. Cilt tipiniz için ideal konsantrasyonu ve dozajı önerebileceklerdir.
Mayo Clinic'in önerdiği gibi, farklı topikal salisilik asit ürünleri akneye karşı etkili olmak için farklı konsantrasyonlara sahip olmalıdır.
Jel veya sabun olarak kullanıldığında minimum gereksinim %0,5-%5 olup günde en az bir kez kullanılmalıdır.
Losyon olarak kullanılacaksa içeriğinde %1-2 oranında salisilik asit bulunmalı ve günde 1-3 defa kullanılması önerilir.
Merhem olarak kullanıldığında en az %3-6 konsantrasyonda olmalı ve ihtiyaç halinde kullanılmalıdır.
Serum veya solüsyon olarak kullanıldığında %0,5-2 konsantrasyonda olmalı ve günde bir kez uygulanmalıdır.
Günlük Cilt Bakım Rejiminizde Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?
Günlük cilt bakımı için tasarlanan salisilik asit en yaygın olarak serum olarak kullanılır. Hafif bir asit olmasına rağmen salisilik asit günde sadece bir kez kullanılmalıdır. Sabah veya akşam rejiminizde kullanabilirsiniz , ancak salisilik asit gece cilt bakım rutininize dahil edilirse daha iyidir. Bunun nedeni, salisilik asidin daha yeni ve daha genç cilt hücrelerini ortaya çıkarmak için yüzeysel ölü deri hücrelerini soymasıdır. Bu cilt hücreleri güneş hasarına karşı daha hassastır .
Salisilik asit serumu kullanıyorsanız, yüzünüze 2-3 damla serum sürmeli ve uygun şekilde temizledikten sonra yüzünüze ve boyun bölgenize nazikçe yaymalısınız. Diğer ürünlerle katmanlamadan önce bileşenin bir veya iki dakika cildimize nüfuz etmesine izin verin. Salisilik asit gözeneklerinizin açılmasına yardımcı olacak ve yeni tıkanmış gözeneklerin cildinizi sağlıklı ve taze tutmak için uygun şekilde nemlendirilmesi gerekecektir . Bu nedenle, salisilik serumu uyguladıktan sonra cildinizi hyaluronik asit gibi nemlendirici bileşenlerle katmanlamanız önerilir . Cildinize gereken nemi sağlayacak ve cildinizin taze ve parlak hissetmesini sağlayacaktır. Kimyasal peeling ile eksfoliasyon, fotohasara daha yatkın olan eski, kurumuş yüzeysel cilt hücrelerinin altındaki genç cilt hücrelerini ortaya çıkarır. Bu nedenle, cildimize en az SPF 30 içeren geniş spektrumlu bir güneş kremi sürmemiz önerilir. Salisilik asit serumu, en az iki hafta düzenli kullandıktan sonra faydalı etkisini göstermeye başlayacaktır. Tam faydasını görmek için, salisilik asidi 8-10 hafta kullanmaya devam etmelisiniz.
Salisilik Asidin Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Topikal salisilik asit ciltte kullanım için güvenli kabul edilse de, bazı kişilerde bazı yan etkiler görülebilir.
Salisilik asidi ilk kez kullanıyorsanız, tamamen normal olan bir miktar arınma yaşayabilirsiniz. Arınmalar, cildiniz yeni bir aktif bileşene alıştığında cildinizde oluşan sivilcelerdir. Salisilik asitten kaynaklanan arınma, normale dönmesi dört ila altı hafta sürebilir. Salisilik asit ayrıca cildinizdeki fazla yağı temizleyebilir ve kuruluk ve tahrişe neden olabilir.
Salisilik asit kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek diğer olası yan etkiler şunlardır:
Ciltte batma veya karıncalanma
Pruritus veya kaşıntı
Derinin soyulması
Kurdeşen
Salisilik asit kullanırken birkaç kişinin aşırı duyarlılık reaksiyonları yaşadığı bazı vakalar da bildirilmiştir. Salisilik asit ürünlerini kullanmaya başlamadan en az 48 saat önce her zaman bir yama testi yapmalısınız. Herhangi bir rahatsızlık hissederseniz doktorunuza danışmalısınız.
Salisilik asit iki yaşından büyük çocuklarda kullanmak için güvenli olsa da, 18-20 yaş üstü bireylerin kullanması önerilir. Daha genç bireylerde SA serumu kullanmak cildin aşırı kuruması ve kaşıntı riskini artırabilir.
Salisilik asit ayrıca bazı ilaçlarla reaksiyona girebilir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, cilt bakım rejiminize salisilik serum eklemeden önce doktorunuza danışmanız akıllıca olacaktır.
Bu hastalıklar için reçete edilen ilaçların salisilik asitle olumsuz etkileşim riski vardır
Karaciğer hastalıkları
Böbrek Hastalıkları
Kan hastalıkları
Diyabet
Suçiçeği/ zona
Grip
Salisilik Asit Toksisitesi
Bu vakalar nadir olsa da, salisilik asidin kazara aşırı tüketimi salisilik asit toksisitesine yol açabilir . Bunun gerçekleşme riskini azaltmak için uymanız gereken bazı öneriler şunlardır:
Salisilik asidi asla tek seferde geniş bir alana uygulamayın.
Salisilik asidi asla uzun süre bırakmayın.
Salisilik asidi cildinize uyguladıktan sonra açık havada bırakın. Hava geçirmez bir pansumanın altında tutmaktan kaçının.
Salisilik asit toksisitesi belirtileri yaşıyorsanız, derhal doktorunuza bildirmelisiniz. Bunlar, salisilik asit toksisitesi vakalarında yaygın olan bazı belirtilerdir:
Letarji
Baş ağrısı
Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
Kulak çınlaması
İşitme yeteneğinin kaybı
Mide bulantısı
Kusma
İshal
Nefes almakta zorlanma
Hamile ve Emziren Kadınlar Salisilik Asit Kullanabilir mi?
American College of Obstetrician and Gynaecologists'e göre, Salisilik asidin hamilelik veya emzirme döneminde kullanılmasının güvenli olduğu belirtilmiştir. Ancak, hamilelik için herhangi bir özel ilaç kullanıyorsanız, Salisilik asit kullanımı hakkında doktorunuza danışmalısınız. 2018'de dosyalanan bir rapora göre , salisilik asidin anne sütüne geçme olasılığının düşük olduğu bulunmuştur. Ancak, bebeğinizin ağzı veya cildiyle temas edebilecek herhangi bir bölgeye uygulamamalısınız.
NOT
Akne ve sivilceler veya hiperpigmentasyon için kesin bir tedavi olmasa da , salisilik asidin topikal uygulaması bu tür cilt rahatsızlıklarına karşı etkili bir çözümdür. Ayrıca akne izlerini, yaşlılık lekelerini ve hatta melazmayı test etmede de etkilidir.
Bu makalenin Salisilik asit hakkında daha iyi bir bakış açısı edinmenize yardımcı olmasını umuyoruz. Cildin sağlığı üzerindeki inanılmaz faydalarıyla, salisilik asit günlük cilt bakım rejiminize harika bir katkı olabilir.