Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir?

Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir

Diyabet, sağlıklı bir vücuda sahip olan insanın pankreasından salgıladığı hormon miktarının azlığı ve dokularında meydana gelen direnç nedeniyle kandaki şeker oranının yükselmesi neticesinde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Yenilen besinler vücudun yakıtı olan şekere dönüştürülmek amacıyla parçalanırlar. Şeker kana karışır ve kandaki şeker düzeyinin yükselmesi sağlanır. Burada sağlıklı bir insanda şeker insülin yardımıyla hücrelere taşınır, ancak şeker hastalığı olan kişilerde insülin düzeyi eksik olduğundan ya da kendi görevini tam olarak yerine getiremediğinden, hücrelere şekeri taşıyamaz ve kandaki şeker miktarı yükselmeye başlar.

Kandaki şeker oranı belli bir düzeyde olduğunda idrar yardımıyla atılmaya başlar. Şeker hastalarında sık idrara çıkma ve aşırı susama durumu bundan kaynaklanır. İnsülin hormonunun eksikliğinde ya da yetersiz olduğunda hücreler kendileri için gerekli olan glikozu kullanamaz. Bu ihtiyacını ise yağlardan ve proteinlerden karşılamaya çalışır. Bu da şeker hastalığı olan bir kişinin hızla zayıflamasına neden olur.

Sağlıklı bir insanın kan şekeri düzeyi aç iken 120 tok iken 140’ın üzerine asla çıkmaz. Tokluk şekeri ölçümü yemeğe başladıktan 2 sonra yapılır. Açken ya da tokken kan şekeri ölçümünün belirtilmiş olan değerleri geçmemesi gerekir. Geçmesi halinde ise bu diyabetin var olduğunu gösterir.

Bir insanın şeker hastalığı olup olmadığı net olarak kan testi sonrasından tespit edilir, ancak gizli şeker olup olmadığının da kontrol edilmesi gerekir.

Diyabet testi, Açlık Kan Şekeri ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100–125 mg/dl olması gizli şeker sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir. Şeker hastalığı tiplerine göre 2’ye ayrılır. Bunlar; TİP1 ve TİP2’dir.  

Takviye Edici Gıdalar

Tisuspan Bitkisel Ekstreler İçeren Sıvı Takviye Edici Gıda, bitkisel ekstreler içeren takviye gıdadır. Tavsiye edilen günlük alım dozu; 4–10 yaş grubu çocuklarda ve yetişkinlerde sabah 10 ml, öğlen 10 ml, akşam 10 ml olmak üzere günde 30 ml'dir. 4–10 yaş grubu çocukların ve yetişkinlerin kullanımına uygundur.  

Sağlıklı beslenme önemlidir. Bunun için vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin düzenli bir şekilde alınması gerekir.

Etiketler: diyabet, şeker hastalığı, diyabet nedir, şeker hastalığı nedir, takviye edici gıdalar, bitkisel takviye edici gıdalar
Haziran 10, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR