Serotonin Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var?

Serotonin Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var?

İnsan vücudunda bulunan serotonin hormonu, sindirim sisteminde bulunan ve sinirler tarafından üretilen bir çeşit kimyasal maddedir. Serotonin hormonu halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinmektedir. Sinirler arası sinyallerin oluşmasını sağlayan bu hormon merkezi sinir sisteminde oldukça önemli bir göreve sahiptir. Serotonin hormonunun artırılmasına neden olan bazı besinler vardır. Bu besinler aşağıdaki gibidir:

  • Fındık
  • Kırmızı et
  • Peynir

Serotonin Hormonu Ne İşe Yarar?

Serotonin hormonunun vücuttaki görevi, yukarıda da belirttiğimiz gibi kişinin mutlu olmasını sağlar. Duygu durum düzenleyici olan bu hormon sayesinde insan kendisini daha iyi hissedecektir. Serotonin hormonunun tek görevi mutlulukla ilgili değildir. Vücuttaki diğer görevleri ise aşağıda bahsettiğimiz gibidir.

  • Kemiklerin yapısının ve sağlığının korunmasını sağlamak,
  • Depresyon riskini aza indirmek,
  • Kaygıları ortadan kaldırmak
  • Midenin bulanmasını uyarmak,
  • Deri yaralarının iyileştirilmesini sağlamak,

Serotonin Hormonu Nelerde Var?

Serotonin hormonu insan sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle vücuttaki bu hormonun eksik olmaması için bireyler aşağıda bahsedeceğimiz besinleri tüketerek serotonin hormonlarını dengeleyebilirler.

Tahıl Ürünleri: Tahıllar sağlıklı karbonhidratları oluştururlar. Bu karbonhidratların içerisinde bulunan triptofan ise mutluluk hormonu artırımını çoğaltır.

Kabuklu Kuruyemişler: Kuruyemişlerin çok tüketilmesi zararlı olsa da dengeli miktarda tüketilmesi halinde birçok fayda sağlar. Fındık, ceviz, badem gibi kabuklu yemişlerin içinde triptofan bulunur ve bu da serotonin hormonu üretimini hızlandırır.

Muz: Muz potasyum açısından zengin bir meyvedir. İçeriğinde bulunan triptofan dolayısıyla serotonin üretimini artırır.

Peynir: Peynirde bulunan triptofan sayesinde serotonin salgılanması hızlanır.

Doğal Yollarla Serotonin Hormonu Nasıl Artırılır?

Serotonin hormonunu doğal olarak artırmak isteyenlerin uygulaması gereken bazı yöntemler vardır. Örneğin; spor yapmak, masaj yaptırmak ve uygun besinlerin tüketilmesi gibi sayılabilir. Eğer serotonin doğal yollardan artırılamıyorsa bu durumda probiyotikler tercih edilebilir. Yapılan çalışmalara göre, serotonin hormonunun %95’i bağırsakta sentezlenir. Uzmanlar, bağırsaklarımız ve mutluluğumuz arasındaki ilişkiyi açıklamak için birçok çalışma yürütmektedir. Enterogermina Yetişkin 6 Milyar 9 Saşe ise içeriğindeki probiyotik mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sisteminizin daha güçlü hale gelmesini sağlar.

Serotonin Hormonu Neden Düşer?

Serotonin hormonunun düşmesindeki en önemli neden açlıktır. Bunun yanı sıra stres, ilaç kullanımı gibi farklı nedenlerde düşmesini sağlayacaktır.

https://www.dermoailem.com/

Etiketler: serotonin hormonu nedir, serotonin hormonu ne işe yarar, serotonin hormonu nelerde var, serotonin hormonu düşerse ne olur, probiyotikler, takviye edici gıdalar
Aralık 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR