Biotin Nedir? Ne İşe Yarar?

Biotin Nedir? Ne İşe Yarar?

Vücutta enerji oluşumu konusunda etkin rol oynayan, görev alan B vitamini çeşitlerinden biri olan biotin (biyotin), suda çözünebilen bir vitamin olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, biotin halk arasında saç vitamini olarak da anılmaktadır ve adını halk arasında da sıklıkla duyabilmek mümkün olmaktadır. Bu nedenle de Naturalnest Biotin gibi biotin takviyeleri kullanılmakta ve saç bakımı adına tercih edilmektedir.

Başta saç, cilt ve tırnak yapısı olmak üzere birçok dokunun oluşumu sırasında etkin olarak görev aldığı bilinen biotin vücutta farklı metabolizmaların işleyişi için ihtiyaç duyulan bir vitamin türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Biotin bir diğer ifade ediş biçimiyle B7 vitamini vücutta depolanmayan ve fazlası idrar yolu ile vücuttan atılan bir vitamin türü olmaktadır.

Biotin Faydaları Nelerdir?

Biotin adı verilen bu vitamin vücuttaki birçok metabolizma faaliyetinde ihtiyaç duyulan bir vitamin olarak kabul edilmektedir. Yağ, karbonhidrat ve amino asit metabolizmalarında önemli bir göreve sahiptir ve Solgar Biotin gibi biotin takviyeleri diyetlerde de tercih edilebilmektedir. Aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabileceğine dair çalışmalar da bulunan biotin, enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunmakta, makro besin öğeleri metabolizmasına katkıda bulunmakta, saçın korunmasına katkıda bulunmakta, mukozanın korunmasına katkıda bulunmakta ve cildin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Ayrıca biotin, hamilelik döneminde kadınların ihtiyaç duyabileceği besinlerin başında da sayılabilmektedir. Çünkü ender de olsa hamilelikte biotin eksikliği kadınlarda görülebilen bir sorun olmaktadır. Bazı folik asit takviyeleri bu sebeple hamilelere özel olarak biotin ile desteklenerek takviye edici gıdalar üretilmektedir.

Bazı hayvan deneylerinde biotinin tip 2 diyabet açısından önemli olduğu ve kandaki glukoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Biotin Hangi Besinlerde Bulunur?

En çok biotin (B7 vitamini) içeren yiyecekler, yumurta sarısı, organ et ürünleri yani karaciğer ve böbrek gibi ürünler, yemişler badem, yer fıstığı, pekan cevizi ve fındık gibi ürünler, yemiş yağları, soya fasulyesi ve diğer baklagiller, tam tahıllar, karnabahar, avokado, muz ve mantar gibi besinlerde bulunmaktadır.

Ayrıca, sıcaklık biotinin etkinlik oranını düşürebileceği için doğal biotin kaynaklarını mümkün olan en az işlemden geçirerek ya da çiğ bir şekilde tüketmek daha faydalı olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra ise içerisinde biotin olan yiyeceklerden farklı olarak biotin takviyesi kullanmak, biotin alımını destekleyebilmektedir. Gıda takviyeleri arasında bulunan biotin takviyeleri hap ve kapsül formda olabilmektedir.
Etiketler: biotin, biotin nedir, biotin ne işe yarar
Mayıs 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR