Cranberry (Turna Yemişi) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Cranberry (Turna Yemişi) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Turna yemişi diğer bir adıyla cranberry, yaban mersini meyvesi ile aynı aileye mensuptur. Parlak kırmızı meyvelere sahip bir bitki olmaktadır. Bu bitkinin içerisinde insan vücudu için faydalı olan pek çok bitkisel bileşen ve vitamin vardır. Bu sebeple de turna yemişi ekstraktı (ekstresi), turna yemişi tozu ve kurutulmuş turna yemişi ürünleri sık sık tüketilebilmektedir.

Turna yemişi fidanı, 2 metre uzunluğa ve 5 ile 20 cm yüksekliğe kadar çıkabilen bodur, çalı ve sarmaşık yapıya sahip bir bitki olmaktadır. Turna yemişi yaprak dökmeyen ince dallı, sivri saplı gövdelere sahip olan bir bitki olmaktadır. Bu bitkinin çiçekleri koyu pembe rengindedir.

Bitkinin meyveleri, yapraklarından daha büyük olmaktadır. Meyveler, başlangıçta açık yeşil bir haldedir. Olgunlaşınca ise kırmızıya dönen bir yapıya sahip olmaktadır. Aynı zamanda da bu bitki yenilebilir bir bitki olmaktadır. Ancak asidik ve güçlü bir tada sahip olduğu için çok fazla çiğ tüketilememektedir. Çiğ tüketilmek istendiğinde genellikle diğer meyveler ile karıştırılıp suyu çıkarılmalıdır.

Turna Yemişi Faydaları

Turna yemişi, çeşitli biyoaktif bitki bileşiklerinin zengin bir kaynağı olmaktadır. A tipi proantosiyanidinler gibi bileşenleri ile idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu gösterilen çeşitli çalışmalar yapılmıştır.

Turna yemişi karbonhidrat ve liften meydana gelmektedir. Ayrıca manganez, bakır ve C, E ve K1 vitaminleri de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineralle dolu olmaktadır.

Düzenli olarak tüketildiği takdirde turna yemişi ya da turna yemişi suyu mide sağlığını destekleyebilmektedir. Meyve suyu ve özü ayrıca kolesterol seviyeleri ve kan basıncı da dahil olmak üzere kalp hastalığına yol açabilecek çeşitli risk faktörlerini iyileştirebilmektedir.

Turna Yemişi Nasıl Kullanılır?

Turna yemişinin çoğu meyve suyu, sos, reçel ve şekerli turna yemişi kurusu gibi ürünler olarak işlenmektedir. Geri kalanlar ise işlenmeden tüketicilere satılmaktadır. Turna yemişi sosu, İngiltere’de yılbaşı yemeklerinde hindiye eklenmektedir. Ayrıca Amerika ve Kanada'da yılbaşı ile şükran günü yemeklerinde geleneksel bir lezzet olarak kabul edilmektedir. Turna yemişi, turna yemişi sosu, turna yemişi içecekleri, güveç ya da tatlıya eklenen kurutulmuş şekli ile özellikle şükran günü kutlamalarının en gözde meyvesi olmaktadır.

Ürünün Orzax Ocean Cranberry gibi multivitamin halleri de bulunmaktadır. Bu ürünlerin ise doktor onayıyla ya da kullanma talimatlarına uyarak kullanmaları gerekmektedir.

https://www.dermoailem.com

Etiketler: cranberry nedir, turna yemişi nedir, cranberry nasıl kullanılır, turna yemişi nasıl kullanılır, turna yemişinin faydaları nelerdir, cranberry faydaları nelerdir
Temmuz 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR