Guarana Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Guarana Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Brezilya’da yetiştirilmekte olan guarana bitkisi temel anlamda birçok kahvenin, alkolsüz enerji içeceğinin ve zayıflamaya yardımcı olan ürünlerin içeriğinde bulunmaktadır. Oldukça yüksek bir oranda kafein içeren guarana bitkisi Amazon kabileleri tarafından yüz yıllardır kullanılmaktadır ve günümüzde de takviye edici gıdalar olarak kullanmak mümkün olmaktadır.

Amazon yerlileri guarana bitkisini toz haline getirerek tüketilmektedir. Guarana bitkisi asidik, sert ve acı bir bitki almaktadır. Ancak buna rağmen Amazonlar bu bitkiyi yaşam iksiri olarak da kullanmaktadırlar.

Guarana Nedir?

Guarana bitkisi Amazon havzasına özgü olarak ve Brezilya bölgesinde yetişen bir bitki olmaktadır. Paullinia cupana olarak da anılmakta olan bu bitki, meyvesi açısından çok tanınan bir bitkidir. Olgunlaşmış bir guarana meyvesi yaklaşık olarak bir kahve meyvesi boyutunda olmaktadır. Olgunlaşmış olan guarana meyvesi ise insan gözünü andırmakta olan ve siyah çekirdeğinin çevresinde de kırmızı bir kabuk yer alan bir görüntüye sahip olmaktadır.

Guarana Ne İşe Yarar?

Guarana bitkisi yüksek oranda kafein içeren ve uyarıcı bir özellik göstermektedir. Yüksek kafein oranının yanı sıra içeriğinde yer alan saponin ve tanen ya da diğer bir adıyla tannik asit içeren bu bitkinin çekirdekleriyse ekstra uyarıcı bir etkiye sahip olmaktadır. Bu özellikleri sayesinde de sadece Brezilya ve yakın çevresinde çok sık kullanılmamakta aynı zamanda da son yıllarda tüm dünyada genelinde enerji kuvvetli ve artırıcı performans takviye edici gıda olarak kullanılmaktadır. Hatta Dynavit L-Carnitine + Guarana gibi çeşitli guarana bitkisi temelli gıda takviyesinin de üretilmesine neden olmaktadır.

Guarana Faydaları Nelerdir?

Guarana bitkisinin pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydaların her biri saymak mümkün olmamaktadır. Ancak genel çerçeve dahilinde kafein etkisi sayesinde sinir sistemini uyarıcı bir etkiye sahip olduğunu söylemek gerekmektedir. Aynı zamanda ise bilişsel etkinliği iyileştiren ve kilo sorunu yaşayan kişilerin kilolarından kurtulmaları konusunda yardımcı olan bir ürün olmaktadır.

Guarana bitkisi polifenol içeriği yüksek olan bir bitki olması bakımından antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip olmaktadır. Ödem atıcı özelliğinin bulunması ve vücuttaki yağ yakımı hızını yükselterek yağ birikimini önlemesi sayesinde de önemli faydalar sağlamaktadır.

Ayrıca, iştah mekanizmalarının kontrol edilebilmesi, ruh halinin düzenlenebilmesi, kalp hastalıkları konusunda etkili olması açısından da guarana bitkisi önemli olmakta ve trigliserid düşmesini sağlayabilmektedir.

https://www.dermoailem.com

Etiketler: guarana nedir, guarana ne işe yarar, guarana faydaları nelerdir, guarana nasıl tüketilir, takviye edici gıdalar
Eylül 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR