Lif Kaynağı Besinlerin Sağlığımız İçin Faydaları
Besinlerin, sindirim enzimleri ile tam olarak parçalanmayan kısımlarına lif yani diğer bir ifade ile posa adı verilir. Lifli besinler genel olarak bağırsaklarda sindirilemeyen maddelerdir. Fakat bağırsaklar tarafından sindirilebilen besinlerin sindirilmesinde ve emilmesinde aktif rol oynayan takviye edici gıdalar olarak ifade edilebilir.
Lifli Besinlerin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?
Lifli besinlerin sağlığımız üzerinde çok önemli etkileri vardır. Bu etkilerin her biri de çok önemlidir. Çünkü, düzenli olarak günde 25 ile 30 gram arasında lifi besin tüketen kişilerin tüketmeyenlere kıyasla kalp ve damar hastalıkları, diyabet, sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riski oldukça artacaktır. Lifli gıdalar ile beslenme rutinlerini oluşturan kişilerin yaşam kalitesi ve yaşam süresi de bu bağlamda büyük bir artış gösterecektir.
Sağlığımız İçin Lifli Besinlerin Genel Olarak Faydaları
Lifli besinler, bağırsak hareketlerinin dengelenmesinde çok etkilidir. Aynı şekilde dışkıyı yumuşatması ve ağırlığını arttırması sayesinde de bağırsak içerisindeki hareketin kolaylaşması hususunda önemli bir rol oynar. Bu sayede de kabızlık, basur, küçük cepçikler gibi bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarının oluşmasını önler.
Lifli besinler düşük yağlı ve yüksek oranda çözünmeyen lif içeren diyetlerin kolon kanserini önlediğini ifade eden çeşitli araştırmalar vardır. Bunun yanı sıra lifli besinler dışkı miktarını artırıcı bir etkiye sahip olduğu içinde kanserojen maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda kalp damar sağlığı için de faydaları saymakla bitmez. Çözünebilir lifler, bağırsaklardaki kolesterolü bağlayarak, emilmesinin önüne geçer. Bu yolla kan kolesterol düzeylerinin düştüğü de gözlemlenir.
Lifli gıdalar, kandaki şeker seviyesini belirli bir düzeyin altında tutar. Özellikle çözünebilen yapıdaki OptiFibre Bitkisel Kökenli Lif Kaynağı gibi lifli gıdalar, şeker hastalarında şekerin kan tarafından emilimini etkiler. Aynı şekilde insülin salgılanması oranını düşürerek, tip-2 diyabet riskinin de azalmasında etkilidir.
Lif içeriği bakımından görece daha yüksek bir değere sahip olan besinlerin, genel anlamda glisemik indeksleri de düşük olacaktır. Bu nedenle bu sınıftaki besinlerin, özellikle diyabet hastalarının beslenme süreçleri içerisinde yer alması çok değerlidir. Çünkü, kan şekerinin dengelenmesi açısından son derece etkilidir.
https://www.dermoailem.com
Etiketler: lif kaynağı besinler nelerdir, lif kaynaklı besinlerin sağlığımıza faydaları, takviye edici gıdalar, besin takviyeleri
Kasım 08, 2021
Listeye dön