Maske ve Siperlik Kullanımı

Maske ve Siperlik Kullanımı

Yüz maskeleri, kendinizi ve başkalarını Covid-19'a karşı korumaya yönelik önlem önerilerinin merkezinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra, plastik yüz siperleri de çokça tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak siperlik mi yoksa maske mi daha koruyucu herkesin aklında bir soru işareti olarak kalmaktadır.

Bunun önlenebilmesi için ise kısaca sizler için maske ve siperlik kullanımı hakkında bilgiler derledik ve bu sayede uzmanların görüşleri çerçevesinde maske mi yoksa siperlik mi kullanmanın Covid-19 sürecinde daha mantıklı olduğunun anlaşılmasını sağlamaya çalıştık.

Yapılan birçok araştırmaya göre, plastik yüz siperleri, maske yerine tek başına kullanıldığında koronavirüse karşı yeterli koruma sağlayamamaktadır. Kişinin kendisini koronavirüse karşı koruması için en iyi yol yüz maskesi ile birlikte siperlik takmak olduğu ise çeşitli araştırmalar ile ortaya konmaktadır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yüz maskelerini koronavirüse neden olan virüsün bulaşmasını önlemek için birincil önerilerinden biri olarak nitelendirse de bazı kişiler sadece yüz siperlikleriyle korunmaya çalışmaktadır.

Ancak, yüz siperliğinin yüz maskesinden daha rahat kullanımı olsa da koruyuculuk konusunda yüz maskesinin yerini alması mümkün olmamaktadır. Çünkü, siperliğin maskeye oranla daha çok açık kalan yerinin olması virüs için daha ideal bir zemin hazırlamaktadır.

Plastik yüz siperleri, sadece maskelere ek koruma olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde plastik yüz siperlikleri virüse yakalanma riskinin daha da artmasına sebep olabilmektedir.

Araştırmacılar, koronavirüsün birincil bulaşma mekanizmasının damlacıklar yolu ile olduğunu söylemektedir. Yüz siperleri damlacıkların, virüsün enfeksiyon oluşturmak için girdiği vücut bölgeleri olan burun, ağız, göz gibi organlarla temas etmesini önlemede mükemmel bir ortam olduğunun altını çizmektedir.

Ayrıca siperliğin yan taraflarından alt kısmındaki açıklıklar sebebiyle damlacıklar vasıtasıyla virüsün solunabileceğini de belirtmektedir. Bu plastik yüz kalkanlarının maske ile birlikte kullanıldığı takdirde enfekte birinden korunmak için en iyi korumayı sağladığını belirtilmektedir.

Maskeye ek olarak ayarlanabilir yüz koruyucu siperlik takıldığında her kullanımdan sonra mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca siperi çıkarmadan önce ve çıkardıktan sonra elleri yıkamak gerektiği vurgulanıyor. Bu nedenle, siperlik kullanımında temizliğe önem vermek gerekiyor.

https://www.dermoailem.com/

Etiketler: maske, siperlik maske, siperlik, yüksek korumalı maske, cerrahi maske
Nisan 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR