Omega 3 Yağ Asitlerinde EPA-DHA Değeri Nedir?

Omega 3 Yağ Asitlerinde EPA-DHA Değeri Nedir

Omega 3 asitlerine bakıldığında sıklıkla karşılaşılan bazı kavramlar ya da değerler bulunmaktadır. Birçok insan bu kavramların ya da değerlerin ne anlama geldiğini bilmemektedir. Ancak, bu değerlerin omega 3 açısından önemli olduğu bilinmesi gereken bir nokta olmaktadır. Çünkü hem EPA hem de DHA farklı faydaları sayesinde farklı şekillerde bireylerin sağlığına yarar sağlayacak özelliklere sahiptir.

Bu nedenle sizler için omega 3 alınırken sıklıkla karşılaşılan EPA ve DHA hakkında bilgiler derledik ve takviye edici gıdalar hakkında ufak bilgiler hazırladık.

EPA ve DHA Faydaları Nelerdir?

Beyin/bellek ve göz sağlığı için yararlı yollar arandığında karşınız ilk olarak DHA çıkacaktır. Çünkü DHA beyin, bellek ve göz sağlığı konusunda oldukça etkili bir değer olmaktadır. Ancak, söz konusu olan damar sağlığı, pıhtılaşma sistemi ve kalp sağlığı olduğunda ise ön plana çıkan değer aslında EPA olmaktadır. Kısaca bunların neler olduğuna göz atalım.

DHA ve EPA, omega-3 yağ asitlerinin kısaltılmış adları olarak karşımıza çıkmaktadır. DHA dendiğinde kastedilen şey, aslında “Docosa Hexaenoic Acid”tir. Ancak, EPA denildiğinde kastedilen ise “Eicosa Pentaenoic Acid”’tir. Bu iki değerinde gerçek adları uzun ve telaffuzu zor olduğu için genellikle DHA ve EPA olarak anılmaktadırlar.

Pratikte bu iki kısaltma bilinmektedir. Her iki madde de mucizevi etkilere sahip olmaktadır. Bu nedenle Previt Positive Omega 3 gibi takviyeler düzenli olarak önerilmektedir. Çünkü, vücudumuzun bu maddeleri kendiliğinden üretememektedir. Bu nedenle de hücrelerimizin ihtiyacını karşılayabilmek için dışarıdan takviye almamız gerekmektedir.

Bu nedenle de bu maddeleri almak için her zaman VeNatura Ultra Omega 3 gibi desteklere başvurmamız gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu maddeler yalnızca hayvansal gıdalarda bulunduğu içinde ulaşımı zor olan ürünler olmaktadır. Vegan ya da vejetaryen beslenen bireyler için sorun oluşturmaktadır.

Her ne kadar bitkisel omega-3 olarak da bilinen Alfa Linoleik Asit (ALA) almak için tüketilebilecek bazı bitkiler ve tohumlar olsa da bu vücudunuz için yeterince etkili bir kaynak olmamaktadır. Ayrıca, bitkisel omega-3 olan ALA’yı karaciğerleriniz EPA ve DHA’ya çeviriyor olsa da yine de en iyi yol takviye almak ya da EPA ve DHA’yı hayvansal besinlerle kazanmaya çalışmaktadır.

Etiketler: omega 3, omega 3 yağ asitleri, omega 3 vitamin
Mayıs 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR