Prebiyotik ve Probyotik Arasındaki Fark Nedir?

Prebiyotik ve Probyotik Arasındaki Fark Nedir?

Prebiyotikler ve probiyotiklerin her ikisi de bireylerin beslenebilmesinde aktif rol oynamaktadır. Her ne kadar iki üründe isim olarak çok benzer olsa da aslında her ikisi de kişi sağlığı üzerinde farklı etkilere sahip olmaktadır. Probiyotikler faydalı bakteriler olarak kabul edilse de prebiyotikler bu bakteriler için besin görevi üstlenmektedir.

Probiyotikler ve Prebiyotikler Nelerdir?

Prebiyotikler de probiyotikler de insan sağlığı için gerekli maddelerdir. Ancak isimlerinin benzemesine rağmen sağlığımız üzerindeki rolleri farklı olmaktadır.

Probiyotikler

Probiyotik olarak ifade edilen bu bakteriler genellikle gıdalarda ve takviyelerde bulunan canlı ve yararlı bakteriler olmaktadır. Bu nedenle Motiflor Probiyotik gibi takviyeler kullanmak önerilmektedir.

Prebiyotikler

Prebiyotikler genellikle insanların sindiremediği karbonhidratlar ve liflerde bulunmaktadır ve bağırsaktaki faydalı bakteriler bu liflerde beslenmektedir.

Bağırsak florası veya bağırsak mikrobiyolojisi olarak isimlendirilen bağırsak bakterileri, vücutta birçok önemli fonksiyonun işlemesinde görev almaktadır. Probiyotikleri ve prebiyotikleri dengeli miktarlarda tüketmeniz ve bu sağlıklı bakterileri iyi değerlendirmeniz sağlığınız için çok önemlidir.

Bağırsak Bakterileri Neden Faydalı?

Sindirim sistemindeki iyi bağırsak bakterileri sizleri ve sisteminizi zararlı bakterilerden ve mantarlardan korurlar. Ayrıca, bağışıklık sisteminize sinyaller göndererek inflamasyonun yani iltihaplanmanın düzenlenmesi konusunda uyarıda bulunurlar.

Ayrıca, bazı bağırsak bakterileri, K vitamini ve kısa zincirli yağ asitlerinden meydana gelirler. Kısa zincirli yağ asitleri, kolonu astarlayan hücrelerin başlıca besin kaynağı olmaktadır. Zararlı maddeleri, virüsleri ve bakterileri dışarıda tutmaya yardımcı olan güçlü bağırsak bariyerini kurarlar. Bu aynı zamanda iltihaplanmayı azaltmakta ve kanser riskini azaltmaktadır.

Probiyotik Takviyeler Hakkında

Probiyotik takviyeler genel olarak canlı yararlı bakteriler içeren haplardan, kapsüllerden ya da sıvılardan meydana gelmektedir. Üstelik oldukça popüler olan bu probiyotiklerin hepsi yeterli olmamaktadır. Bunun için Probest Digestive Probiyotik gibi bilinen ürünlerin kullanılması önerilmektedir. Çünkü piyasadaki birçok probiyotik adı altında ürünün olması kalitenin düşmesine ve hiçbir işe yaramayan ürünler için para harcanmasına neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için bilinen ve güvenilen ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar doğabilmektedir.

Etiketler: prebiyotik, probiyotik, prebiyotik ile probiyorik arasındaki fark nelerdir, probiyotik takviyeler, sağlıklı yaşam, takviye edici gıdalar
Haziran 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR