Probiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir?

Probiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir

Probiyotikler sindirim sisteminin düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlayan canlı bakteri ve mayalardır. İnsanlar mikropları genelde hasta eden canlılar olarak görse de vücudumuzda faydalı olan bakterilerde vardır. Probiyotikler faydalı bakteri olarak tanımlanır ve bağırsakların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Probiyotikler doğal besinlerden alınabildiği gibi dışarıdan tablet ve kapsül şeklinde de alınabilir. Örneğin Probest Digestive Probiyotik 20 Kapsül mikro organizma içeren takviye edici bir gıdadır. İçerisinde 10 milyar probiyotik bulunan üründe gluten ve laktoz yoktur. Takviye ürünlerin yan sıra doğal ürünlere baktığımızda yoğurt, kefir vb. bazı süt ürünlerinde probiyotik bulunur.

Probiyotik Çeşitleri

Bakterilerin bir çoğu probiyotik olarak sınıflandırılmıştır, çünkü hepsinin vücutta farklı görevleri vardır. Sizin için hangi probiyotiğin faydalı olduğunu öğrenebilmeniz için doktorunuzla görüşmeniz sağlıklı bir tercih olacaktır.

Aşağıda probiyotik çeşitleri 3 başlık halinde belirtilmiştir.

  1. Lactobacillus

En yaygın olan probiyotik türü Lactobacillus’tur. Yoğurtların içerisinde olan bu bakteri ishalin giderilmesi için önemlidir. Sindirimi tam olarak çalışmayan kişilerde etkilidir.

  1. Bifidobacterium

Süt ürünlerinde bulunan Bifidobacterium bağırsaklarda yaşanan hareketliliğin düzenlenmesinde kullanılır.

  1. Saccharomyces boulardii:

İshal ve sindirim problemi yaşayan kişiler için etkilidir. Saccharomyces boulardii, probiyotik ve maya bileşeni olarak bilinir.

Probiyotik Faydaları

Probiyotiklerin birden çok faydası vardır. Bu faydalar ise şöyledir.

  • Sindirim sisteminde bulunan dost bakterilerin dengelenmesine yardım eder. Fermente gıdalardan takviye olarak alınabilir.
  • Kullanımı güvenlidir.
  • İshalin önlenmesine yardımcı olur. İshal hali genellikle antibiyotik kullanımı sonrasında meydana gelir. Dolayısıyla antibiyotiler kötü bakterilerle savaşırken buradaki dengenin de bozulmasını sağlayacaktır. Bu dönemde takviye edici gıdaların alınması ishalin düzenlenmesi noktasında oldukça önemlidir. Probiyotikler antibiyotik kullanımına bağlı olmadan yaşanan ishal durumuna da iyi gelir. 
  • Zihinsel sağlık problemlerini onarmada yardımcı olur.
  • Kalbin sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Alerji ve egzema şiddetini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kilo alımını önler, karın bölgesindeki yağlardan kurtulmada yardımcı olur.

Probiyotiklerin yukarıda belirtilmiş olan faydalarının dışında da vücuda sağladığı birçok yarar vardır.  https://www.dermoailem.com/ adresimizden bağışıklığınızı güçlendirecek probiyotik ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Etiketler: probiyotik, probiyotik nedir, probiyotik kullanımı, probiyotik faydaları, probiyotik faydaları nelerdir
Nisan 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR