Rhodiola Root Nedir? Yararları Nelerdir?

Rhodiola Root Nedir? Yararları Nelerdir?

Rhodiola Root olarak da isimlendirilen bu bitki, İngilizcede genellikle golden root yani altın kök veya rose root yani gül kök olarak tanımlanmaktadır. Ancak, Çin tıbbında hong jing tian olarak isimlendirilen rhodiola, genellikle Kuzey Yarımküre’de yetişen soğuk ve dağlık bölgeleri seven kalın yapraklı bir bitki olmaktadır.

Bitkinin rhodola olarak isimlendirilmesindeki en önemli etkilerden biri de bitkinin kalın ve boru biçiminde köklerinin olmasının yanı sıra içinin hafif altın sarısı renginde olması ve kesildiğinde gül kokusu yaymasıdır.

Rhodiola Root’un Yararları Nedir? Hangi Tedavilerde Kullanılır?

Sibirya’nın soğuk iklimi ve dağlık alanları göz önüne alındığında rhodiola root bitkisinin yetişebilmesi için ideal bir ortam olduğunu söylemek gerekmektedir. Aynı şekilde de bitkinin hoş kokulu köklerinden hazırlanan rhodiola çayının soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığının altının çizilmesi gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında da rhodiola root bitkisinin soğuk iklimde yetişmesine rağmen grip ve soğuk algınlığının giderilebilmesi için takviye edici gıda olarak kullanılabileceği ifade edilmektedir.

Hatta öyle ki, Çin imparatorlarının bile rhodiola kökünü kendileri için Sibirya’dan getirttiği ve tıbbi ilaç olarak da kullandıkları bilinmektedir. Bunun yanı sıra Sibirya’nın bazı köylerinde rhodiola bitkisinin doğurganlığı arttırdığına inanılmaktadır. Ancak buna rağmen, 1960’lı yıllara kadar Rusya ve İskandinav ülkelerde bu bitkiyle ilgili yeterli bilimsel çalışma yapılmamıştır. Fakat 1970’li yılların ortalarına bakıldığında Rusya’da yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar bu bitki kökü ekstresinin bitkinlikle mücadele, dayanıklılığı arttırma ve dikkat aralığı ve hafızayı güçlendirme konularında uyarıcı olabileceğini ortaya koymaktadır.

İlerleyen yıllarda ise bu bitki ile ilgili çalışmalar yapılmaya devam edilmiş ve adaptojen özellik gösterebileceği görülmüştür. Bu nedenle de bu bitkiden elde edilen Solgar Rhodiola Root Extract gibi takviyelerin tüketilmesinin stresten kaynaklanan bitkinlikle mücadele ettiği, dikkat aralığı ve konsantrasyon süresini arttırdığı ifade edilmektedir. Bu nedenle de özellikle dikkat ya da konsantrasyon sorunu yaşayan kişilerin eğer klinik boyutta bir problemleri yoksa rhodiola root gibi bitkilerin takviyelerini kullanması önerilmektedir. Ancak her takviye edici gıdada olduğu gibi kullanılmadan önce doktora danışılması önerilmektedir.

https://www.dermoailem.com

Etiketler: rhodiola root nedir, rhodiola root yararları nelerdir, rhodiola root bitkisi nerede yetişir, rhodiola root faydaları, takviye edici gıdalar, sağlıklı yaşam
Haziran 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR