Saw Palmetto Nedir? Faydaları Nelerdir?

Saw Palmetto Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sabal meyvesi olarak da bilinen ve cüce bir palmiye ağacının meyvelerinden elde edilen Saw Palmetto Berries prostat bezinin iyi huylu büyümesi tedavisinde kullanılan bir bitki olmaktadır. Ayrıca, Saw palmetto bitkisinin sağlığa faydaları bununla sınırlı değildir. Herbalistler, sabal meyvesinin prostatın yanı sıra kronik öksürük, sindirim problemleri gibi rahatsızlıklarda da sıklıkla takviye edici gıda olarak önermektedir.

Saw Palmetto Faydaları Nelerdir?

Kuzey Amerika’da yetişen Saw Palmetto, Avrupa’da “sabal” olarak tanınmaktadır ve prostat büyümesi ve idrar yolu iltihaplarında faydalı olmaktadır. Prostat büyümesinin tedavi edilmesi ile ilgili birçok araştırmada bu bitkinin adı geçmektedir ve klinik olarak da faydaları tespit edilmiştir.

1984 yılında British Journal of Clinical Pharmacology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, prostat sorunu olan 110 erkek 1 ay boyunca günde 320 mg Saw Palmetto özü kullanmıştır. Bu süre sonunda Saw Palmetto bitkisinin idrar akışını arttırma oranı plaseboya göre 10 kat, idrara çıkma üzerindeki etkisi ise plaseboya göre 5 kat daha fazladır ve mesanenin boşalmasını sağlar.

Belçika'da 305 prostat hastası üzerinde yapılan bir çalışmada, 3 ay boyunca testere palmetto özütünün kullanılması, hastalığın semptomlarını %88 oranında azaltmıştır. Yapılan testlerde idrar akışının %25 arttığı, prostat bezinin %10 azaldığı gözlemlendi.

Dr. Michael Murray, Proscar'ın BPH tedavisinde kullandığı ilacı Saw Palmetto ile karşılaştırdı ve Saw Palmetto bitkisine öncelik verildiğini söyledi. Murray'e göre, Proscar adlı ilaç hastaların %37'sine kadar etkili, 6 ay 1 yıllık kullanım gerektirir ve önemli yan etkilere neden olabilir. Öte yandan, testere palmetto hastaların yaklaşık %90'ında etkilidir, 4-6 hafta içinde etkisini gösterir ve ciddi bir yan etki gözlenmemiştir. Solgar Saw Palmetto Berries Kapsül Vitamin gibi takviyelerin kullanılmasının etkisi yadsınamaz ölçüde olmaktadır.

Saw Palmetto bitkisinin kansere neden olan hormonların seviyeleri üzerinde bir etkisi olduğu gösterildiğinden, bu özelliğin prostat kanserine karşı kullanılması araştırılmaktadır.

Çalışmalar ayrıca, palmetto'nun bağışıklık sisteminin bakterileri öldürme yeteneğini arttırdığını ve idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kolayca kullanılabileceğini gözlemledi.

Saw palmetto bitkisinin daha birçok yararı bulunmaktadır. Ancak bu faydalarının hepsinin görülmeme ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca, prostat kaynaklı birçok hastalık birbirine benzemektedir ve bu nedenle de Saw Palmetto kullanmadan önce doktora danışmak, net bir teşhis almak gerekmektedir. Aksi takdirde farklı sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.

https://www.dermoailem.com

Etiketler: saw palmetto nedir, faydaları nelerdir, saw palmetto faydaları nelerdir, sabal, sabal nedir, sağlıklı yaşam, takviye edici gıdalar
Haziran 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR