Uyku apnesi, uykuda solunum durması olarak tanımlanmakta ve toplumda son yıllarda sıkça görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Sağlıklı bir uykunun deneyimlenmesini engelleyen uyku apnesi, geçici boğulma yaşatması nedeniyle nefes almama durumuna sebep olur. Düzenli bir sağlıklı uykunun olmaması ve bu durumun sürekli hale gelmesi nedeniyle kişilerin yaşam standardı düşer. Gece uyumamanın verdiği halsizlik ve yorgunluk gündelik yaşamın kalitesini düşürmektedir.
Bu hastalığın sebepleri nelerdir?
Uyku apnesi söz konusu olduğunda, en başta gelen sebeplerinden biri beynin nefes al komutunu vermemesidir. Bunun tıpça açıklanan dayanağı ise boğaz kısmında yer alan kasların gevşemesi ve bu sebeple havanın geçişini engellemesidir. Yine fazla kilonun oluşması durumunda bademciğin genişlemesine ve dolayısıyla uyku apnesine zemin hazırladığı da bilinmektedir.
Uyku apnesinin belirtileri nelerdir?
Uyku apnesinin birçok belirtisi var. Eğer bu belirtilere sahip olduğunuzu düşünüyor ya da yakınlarınızda görüyorsanız yapılmasını gerekeni yapıp doktor yolunu tutmalısınız. Tedavisi mümkün olan uyku apnesinden kurtulmak bireyin yaşam kalitesini yükseltecektir.
Uyku apnesi belirtilerine gelirsek; uyku sırasında hissedilen rahatsızlık duygusu, yüksek desibelde horlama şikayeti, birden fazla kez idrar boşaltma ihtiyacı, aşırı terlemenin sürekli hale gelmesi, ağzın kurulaşması, reflünün meydana geldiğinin tespit edilmesi ve tabii ki şahit olunan solunum durması sayılabilir.
Tüm bu semptomlara ek olarak; baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, depresif ruh hali ve dinç hissetmeme gibi durumlar da uyku apnesinin belirtileri arasında yer almaktadır.
Belirtilerin ciddiye alınmaması ve gerekli tedavinin uygulanmaması, solunum durmasına bağlı olarak kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler sistemine dayalı rahatsızlıklara ve ayrıca ani ölümlere kadar geri dönülmez sonuçlara sebebiyet verebilir.
Bilinmelidir ki, belirtiler arasında bulunan konsantrasyon eksikliği de yine gündelik yaşamın kalitesini düşüreceğinden, verimi azaltmakta hatta iş kazalarına zemin hazırlayabilmektedir.
Ani solunum durması engellenebilir mi?
Uyku apnesi, tıbbi bir müdahale gerektirebilir. Bu noktada doktor tavsiyesine kulak vermek en doğru tercih olmakla birlikte buna ek olarak, uyku apnesi teşhisi konulan hastanın günlük yaşamında sağlıklı adımlar içeren birtakım öneriler de gözden kaçırılmamalıdır. Bu önlemlerin başında hiç şüphesiz alkol ve sigara kullanımının azaltılması, kilo kontrolünün sağlanması ve düzenli bir şekilde spor yapılması gelmektedir.
Ayrıca, uykudan önce ağır sayılan yiyeceklerin tüketilmemesi ve yan pozisyonda uyuma gibi öneriler de uyku apnesinden muzdarip olan hastalar için dikkate alınması gereken önerilerdir.
Yaşa bağlı olmaksızın meydana gelme riski taşıyan uyku apnesi, sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilmektedir.
Rahat ve huzurlu bir uyku için Dermoailem.com’da inceleyebileceğiniz bazı ürünler:
Her yaş için kullanıma uygun olan Mustela Serum Fizyolojik burun damlası, uzun süre kullanım için de tehlike yaratmamaktadır.
Mustela burun damlası, salgıların tahliyesini sağlamakla birlikte özellikle bebeklerde burnun yıkanmasını da sağlamaktadır.
Mustela burun damlası, tek kullanımlıktır ve enjeksiyona uygun değildir. Ayrıca çocukların ulaşamayacağı yerde saklanması gereken Mustela burun damlasının burun ve göz temizliği için aynı flakonun kullanılmaması gerektiği bilinmelidir.
Kullanımı sonrası özel tasarımı sayesinde burnun yukarı kalkmasını sağlayarak çift etki yaratan Getwell Night burun bandı horlamanın azaltılması için katkı sunmaktadır.
Nefes alımını kolaylaştıran Getwell Night, ilaç olmadan ağrısız bir rahatlık vermektedir.
Tüm ürün çeşitlerimiz için lütfen web sitemizi inceleyiniz : www.dermoailem.com